{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bogdanović: Zarobljenici su premlaćivani u vojnom zatvoru Dretelj

F
28.8.2012. u 21:01
0
3
Bogdanović: Zarobljenici su premlaćivani u vojnom zatvoru Dretelj
0
Bogdanović: Zarobljenici su premlaćivani u vojnom zatvoru Dretelj
Slavko Bogdanović, svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, nije mogao prepoznati optužene u sudnici kao one koji su zlostavljali zarobljenike u vojnom zatvoru Dretelj, dok je bio zatvoren od maja do sredine augusta 1992. godine.
Bogdanović je naveo da su zarobljenici u Dretelju premlaćivani, ali da ne zna njihova imena i prezimena.

Pojasnio je da je čuo da se neki od onih što su ih tukli zovu imenima “Buljubašić” i “Marina”.

"Nisam ni deset posto onog čovjeka. Najgore su unutrašnje rane", objasnio je svjedok posljedice zarobljeništva u Dretelju.

Za izvjesnog Buljubašića, svjedok je kazao da je bio u grupi stražara koji su dva puta zatvorenike tukli, prije i poslije pogibije Blaža Kraljevića, koji je bio komandant Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) za Hercegovinu.

"Dođu u grupi razjareni i udaraju sve u hangaru. Među njima je bio i Buljubašić", rekao je svjedok, koji u sudnici nije mogao prepoznati optuženog Ediba Buljubašića.

Bogdanović je naveo da su tukle i pripadnice HOS-a, među kojima je bila i Marina, čije prezime ne zna.

Svjedoku je, kako je rekao, poznato je da je u Dretelju bio i Srećko, za kojeg su zatočenici govorili “da je bio kao neki zamjenik”.

Svjedok Bogdanović počeo je s davanjem iskaza 14. augusta, kad je odgovarao na pitanje tužiteljice Remzije Smailagić.

Za zločine počinjene 1992. u vojnom zatvoru Dretelj, Tužilaštvo BiH tereti Ediba Buljubašića, Marinu Grubišić-Fejzić, Srećka Hercega, Ivana Zeleniku i Ivana Medića.

Prema optužnici, zatočeni civili držani su u nečovječnim uslovima, tjerani na prisilni rad i mučeni, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo, dok su neki odvedeni u nepoznatom pravcu, nakon čega im se gubi svaki trag.

U optužnici se navodi da je Zelenika nekadašnji oficir HOS-a, Herceg bivši komandant vojnog zatvora Dretelj, Buljubašić bivši pripadnik HOS-a i zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bili stražari u Dretelju.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. septembar, prenosi Justice Report, online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: