Nakon članka Sarajevo-x.com
0

"Prijatelji životinja" najavili protest u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Povodom posljednjeg primjera neviđene brutalnosti u Sarajevu, kada je grupa mladića učestvovala u nelegalnoj, brutalnoj borbi pasa, u kojoj je pit bull u vlasništvu jednog od pomenutih bio huškan na napuštenog psa lutalicu, udruženje "Prijatelji životinja" u subotu, 20.marta 2010, u 12 sati najavljuje protest protiv nasilja nad životinjama.

"Prijatelji životinja u BiH, kao i brojni građani koji su bili u prilici da vide snimak ove neviđene monstruozne brutalnosti objavljene na Facebooku, podnijeli su krivične prijave protiv počinilaca ovog zlodjela, sa zahtijevom da se sprovede punu kriminalističa istragu o ovom slučaju, te da se počinioci kazne, budući da su nedvojbeno prekršene odredbe kako Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja tako i odredbe Krivičnog zakona Federacije BiH. Napuštenom psu koji je žrtva ove neviđene brutalnosti i perverznog iživljavanja dotičnih osoba, žrtvom huškanja namjerno je nanošena patnja, bol, namjerno je mučen, izložen stresu i strahu. I zato počinioci moraju odgovarati", kaže se u saoćenju ovog udruženja.

Činjenica je da ovo nije izoliran slučaj, te da se nezakonito nasilje provodi nad životinjama svakodnevno, te da su nazakonite borbe pasa realnost i svakodnevnica, kako u Sarajevu tako i u cijeloj BiH, da se često napušteni psi lutalice nezakonito hvataju i koriste kao meso za treniranje drugih životinja koje se koriste u svrhe borbi pasa.

Na žalost, do sada nadležni organi nisu ništa učinili na pokretanju šire istrage, identifikaciji počinilaca, njihovom kažnjavanju i zaustavljaju prakse koja predstavlja teško krivično djelo. S tim u vezi zahtijevamo od MUP-a da proširi istragu u vezi nezakonitih borbi pasa općenito i provedu sve radnje iz njihove nadležnosti kako bi se organizatori kaznili najvećom mogućom zatvorskom kaznom, navode "Prijatelji životinja".

Građanima je upućen apel da se aktivno uključe u borbu za pravedno, zdravo društvo, da prijave sve slučajeve nasilja nad životinjama i svako postupanje protivno Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja i Krivičnom zakonu, policiji, inspekcijskim organima, tužilaštvu, ili udruženjima za zaštitu životinja.

"Nasilje nad životinjama uvijek vodi nasilju nad ljudima i zato ga moramo zaustaviti i sve počinioce primjereno kazniti. Svako okretanje očiju od istog jeste saučesništvo! Humanizirajmo naše društvo, ne dozvolimo da izopačenost, i monstruozna brutalnost prolaze nekažnjeno", navodi se u saopćenju, uz poziv građanima da se pridruže protestu u Sarajevu.