Zbog nedovoljno dokaza
0

U Sarajevu nije bilo presuda za nasilje nad životinjama

Piše: Amra Kovač
Šokantni snimak i fotografije zlostavljanja pasa objavljen na našem portalu otkrio je kako zajedničkom akcijom građana i policije počinioci ovih krivičnih djela mogu se otkriti i sankcionisati. Međutim, u toku protekle godine, uprkos brojnim slučajevima, u Sarajevu još uvijek niko nije osuđen.

Međutim, ovaj slučaj pokazao je i kako se zlostavljanja životinja dešavaju i u našem komšiluku, ali da tek pojedinci reaguju na takve stvari i snimke pošalju medijima ili zlostavljanje prijave policiji.

Naime, već odavno je poznato da se u BiH održavaju borbe pasa, te da često napušteni psi lutalice nezakonito hvataju i koriste kao meso za treniranje drugih životinja.

No, nadležnim organima takve slučajeve niko ne prijavljuje, niti se oni trude da tako nešto otkriju.

“Mi nemamo odjeljenje niti službenike koji se bave otkrivanjem krivičnih djela u kojima se nezakonito provodi nasilje nad životinjama. Međutim, svako krivčno djelo koje građani prijave policiji, mi istražimo i izvještaj o tome podnesemo nadležnom tužilaštvu kao što se desilo i kada je u pitanju posljednji slučaj zlostavljanja psa lutalice”, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, dodajući da će izvještaj protiv osumnjičenih koji su pit bulla huškali na napuštenog psa lutalicu sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu biti podnijet danas.

Iako u Krivičnom zakonu Federacije BiH postoji član kojim se sankcioniše ubijanje i zlostavljanje životinja sarajevski Općinski sud u protekloj godini, tačnije od 1. januara 2009. do 28. februara ove godine nije izrekao ni jednu presudu za ovo krivično djelo.

Nije ni mogao kada policija sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu nije podnijela nijedan izvještaj za ovo krivično djelo, te Tužilaštvo nije podiglo optužnicu.

Psiholozi upozoravaju da je zlostavljanje životinja mnogo veći problem i da bi nadležni organi i te kako ovim problemom trebali da se pozabave.

Naime, zlostavljanje životinja ne mora biti rezultat samo neke sporedne mane u osobnosti, nego može biti i simptom dubokog mentalnog poremećaja. Istraživanja u psihologiji i kriminologiji pokazuju da većina ljudi koji su okrutni prema životinjama ne zaustavljaju se na tome, mnogi od njih postanu okrutni i prema ljudima.

“Nasilnost je konstitualna osobina ličnosti odnosno nešto što je već ugrađeno u čovjeka, te on ispoljava nasilje prema životinjama ili ljudima. Zavisno od stepena poremećaja, osoba koja ispoljava nasilje prema životinjama vjerovatno će, ako se taj poremećaj ne liječi na vrijeme i ne neprave korekcije u ponašanju te osobe, biti nasilan i prema ljudima. Treba imati u vidu da osobe koje su nasilne prema životinjama ili ljudima često su u djetinjstvu i same bile izložene nasilju. Da bi se spriječilo da te osobe počine teže krivično djelo potrebno je da se poremećaj uoči na vrijeme, te da se osoba podvrgne liječenju”, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Ismet Dizdarević, profesor socijalne psihologije.