Protest ljubitelja životinja
0

"Policija mora raskrinkati mafiju koja stoji iza borbi pasa!"

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Stotinjak ljubitelja životinja protestovalo je danas na trgu ispred Katedrale u Sarajevu gdje su iskazali nezadovoljstvo zbog nasilja nad životinjama i nedovoljnog angažmana nadležnih vlasti i društva u cjelini na njihovoj zaštiti.

Povod protestu bio je snimak na kojem su mladići pustili pit bulla na bespomoćnog šarplaninca kao vid morbidne zabave a koji je objavljen na portalu Sarajevo-x.com. Aktivisti za prava životinja zlostavljanog psa su pronašli, pružena mu je veterinarska pomoć i najvjerovatnije će biti usvojen.

Na protestu je spomenut potresni snimak koji je zgrozio bh. javnost, ali je skrenuta pažnja na to da je jedina razlika između ovog i brojnih drugih slučajeva ta što je ovaj slučaj snimljen, dok na stotine životinja u BiH pate, drže ih u neljudskim uslovima te se organizuju borbe pasa u kojima brojni psi koji se bore za ljubav vlasnika koji ih iskorištavaju smrtno stradaju ili bivaju ubijeni nakon poraza.

Iz nekoliko udruženja ljubitelja životinja koja su organizirala protestni skup pozvali su na striktno provođenje državnog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, te odredbi federalnog krivičnog zakona koje se tiču nasilja nad životinjama, posebno jer se radi o uvjetima koje BiH mora ispuniti u okviru Evropskog partnerstva.

Policiju su pozvali da raskrinka mafijaške grupe koje stoje iza borbi pasa na kojima se organizira i nelegalno klađenje. Prolaznicima su dijeljeni leci na kojima se mogu informirati o tome šta mogu učiniti i kome se obratiti ako svjedoče slučajevima nasilja nad životinjama, borbama pasa ili namjernom napuštanju životinja.