Ambasada SAD-a
0

"Prihvatamo činjenicu da će oba HDZ-a biti u opoziciji"

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Ambasada SAD prihvata činjenicu da će HDZ 1990 i HDZ BiH biti u opoziciji i izražava žaljenje što stranke nisu bile u stanju postići dogovor o formiranju široke koalicije u Federaciji BiH (FBiH), saopšteno je iz ove Ambasade.

"Podstičemo sve stranke da što prije postignu dogovor o širokoj koaliciji na državnom nivou koja će moći provoditi reforme neophodne da bi BiH napredovala na putu evroatlantskih integracija i osigurala ekonomski prosperitet, regionalnu sigurnost, kao i odgovorno upravljanje zasnovano na demokratskim principima", istakli su u Ambasadi SAD.

Izraženo je očekivanje da će se nova Vlada FBiH pozabaviti hitnim pitanjima koja se nalaze pred njom i da će raditi u interesu svih građana Federacije BiH.

"Ambasada SAD bila je zahvalna Kancelariji visokog predstavnika i snažno je podržavala njegova nastojanja da pomogne političkim strankama da postignu dogovor o formiranju vlasti nakon više od pet mjeseci od izbora", navode iz američke Ambasade komentarišući jučerašnje formiranje vlasti u FBiH i buduće uspostavljanje vlasti na nivou BiH.

Formiranje institucija FBiH juče je okončano bez učešća dva HDZ-a. Predstavnički dom federalnog Parlamenta potvrdio je sinoć, na vanrednoj sjednici, imenovanje nove Vlade Federacije BiH, nakon čega su premijer Nermin Nikšić iz SDP-a BiH i ministri položili svečanu zakletvu. Živko Budimir iz HSP-a predsjednik je FBiH, a potpredsjednici Mirsad Kebo iz SDA i Svetozar Pudarić iz SDP-a, potvrđeno je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.  	

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je konstituisanje vlasti u FBiH bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda kao ''državni udar'' i ''anarhiju'', zbog čega smatra da bi u BiH trebalo provesti nove izbore. 

U Dom naroda federalnog Parlamenta još nisu izabrani delegati iz tri kantona, zbog čega je CIK BiH saopštio da ostaje pri stavu da se još nisu stekli uslovi za potvrđivanje rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH, budući da još nisu završeni izbori u svih 10 kantona.