Pregovori sa SBB-om i SBiH-om
0

Dva HDZ-a za formiranje vlasti bez "platformaša"

SRNA
Predstavnici dva HDZ-a najavljuju da će već ove sedmice, sa strankama iz Republike Srpske, Savezom za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića i Strankom za BiH Harisa Silajdžića, početi razgovore o formiranju vlasti na državnom nivou i to bez stranaka okupljenih oko SDP-a BiH.

Dvije najjače hrvatske stranke ocjenjuju da je zaobilaženje "platformaša" u formiranju novog Vijeća ministara BiH jedan od legalnih odgovora na, kako su naveli, neustavno i nezakonito formiranje vlasti u Federaciji BiH i upozoravaju da bi, ako ta opcija ne uspije, novi izbori bili jedini mogući izlaz iz aktuelne političke krize.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je ranije  da sa "pučistima" iz redova "platformaša" i sa Zlatkom Lagumdžijom kao "doživotnim predsjednikom Bošnjačkog instituta" neće biti razgovora o formiranju vlasti na državnom nivou.

"Sjest ćemo sa predsjednicima SNSD-a i SDS-a u RS, kao i sa predsjednicima Saveza za bolju budućnost i Stranke za BiH i vidjeti da li je s njima moguće formirati vlast na državnom nivou. Ako to ne bude išlo, ne vidim drugog izlaza nego da idemo na nove izbore", upozorio je Čović.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić potvrdio je da će se ove sedmice sastati sa liderima HDZ-a Draganom Čovićem i SNSD-a Miloradom Dodikom da bi razmotrili novonastalu političku situaciju u zemlji.

"Savez za bolju budućnost BiH smatra da je uspostavljanje svake vlasti kroz krnje institucije kontraproduktivno i rizično za rasplet političke krize u BiH. Mi ćemo čekati odluke CIK-a i sudova, ali ćemo svakako prihvatiti poziv Dragana Čovića da razgovaramo o stabilizaciji situacije u državi, a u tu stabilizaciju svakako spada i pitanje izbora novog Vijeća ministara BiH", rekao je Radončić. 

Iako posredni izbori za delegate u Parlamentu FBiH nisu završeni u svim kantonalnim skupštinama, u Sarajevu je u četvrtak formiran Dom naroda federalnog Parlamenta, nakon čega su oba parlamentarna doma završila izbor predsjednika i potpredsjednika te Vlade FBiH.
Dosadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović podnijeli su ranije odvojene zahtjeve CIK-u BiH da se izjasni o provedenim izborima u Parlamentu FBiH. Krišto je u izjavi Srni izrazila očekivanje da će CIK na vanrednoj sjednici zaštiti ustavnost i ustavni poredak FBiH.

SDP BiH i SDA oštro su jučer kritikovali CIK zbog hitnog sazivanja vanredne sjednice, navodeći da je Komisija time potvrdila da je u procesu uspostavljanja vlasti u FBiH "bila u službi dva HDZ-a i tolerisala njihovo antiustavno djelovanje i blokiranje izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH i njegovo konstituisanje".