Stranka za BiH
0

Prihvaćena ostavka Gavrila Grahovca

FENA
Gavrilo Grahovac
Gavrilo Grahovac
Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) razmotrilo je na sinoćnoj sjednici u Sarajevu aktuelnu politička situaciju u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na Federaciju i ispunjavanje uslova za treću tranšu stand-by aranžmana od Međunarodnog monetarnog fonda, saopćeno je iz te stranke.

SBiH još jednom ističe svoju opredijeljenost za ispunjavanje svih uslova za potpunu realizaciju stand-by aranžmana, uz istovremeno maksimalno ostvarivanje smanjenja javne potrošnje.

Stranka ostaje pri svom ranije izrečenom stavu da primanja nosilaca izabrane i izvršne vlasti i rukovodećih državnih službenika ne smiju biti povećana te da će ona podržati samo onaj zakon o platama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH koji bude ispoštovao ove principe i princip ravnomjerne raspodjele tereta recesije na sve budžetske korisnike.

SBiH smatra također da treba uspostaviti čvršći dijalog i bolju saradnju s boračkim udruženjima kako bi se implementirale odredbe zakona o pravima boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata i na zadovoljavajući način uredilo pitanje uvođenja prihodovnog cenzusa.

Predsjedništvo SBiH zadužilo je federalne ministre iz njenih redova da u toku dana od premijera Federacije BiH traže održavanje hitne vanredne Vladine sjednice na kojoj bi se razgovaralo o ispunjenju paketa uvjeta za treću tranšu stand-by aranžmana, zatim o implementaciji zakona iz oblasti boračke problematike te o uvođenju prihodovnog cenzusa.

Predsjedništvo SBiH je sinoć prihvatilo ostavku Gavrila Grahovca na sve stranačke funkcije koju je obrazložio svojim principijelnim stavom da nije logično i ispravno da poslanik u Parlamentu ima enormno veća primanja od člana Vlade i resornog ministra s obzirom na nivo obaveza, odgovornosti i broja sati provedenih na poslu.

Predsjedništvo je izrazilo zahvalnost Grahovcu za dosadašnji predan rad na provođenju politike Stranke za Bosnu i Hercegovinu u institucijama vlasti u Federaciji.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu će izvršiti dodatne konsultacije u vezi s ostavkom Gavrila Grahovca na funkcije koje je obnašao u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Sinošnja sjednica je, pored radnog dijela, imala i svečarski karakter s obzirom na to da se ovih dana proslavlja 14-ta godišnjica osnivanja Stranke za Bosnu i Hercegovinu i kontinuiteta političkog djelovanja u interesu svih građana BiH, saopćeno je.