Komisija PSBiH
44

Prihvaćen Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH

SRNA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatila je danas Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, u drugoj komisijskoj fazi, a protiv ovog prijedloga bila je samo zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević.

Zastupnički dom usvojio je prijedlog ovog zakona u prvom čitanju na 63. redovnoj sjednici.

Podnosilac Prijedloga, Vijeće ministara, navodi da ovaj zakon predlaže prvenstveno s ciljem doprinosa očuvanju cjelokupne finansijske stabilnosti i sagledavanja uloge i značaja Agencije za osiguranje depozita BiH kao neizostavnog dijela finansijskog sektora, te radi usklađivanja sa odgovarajućim EU direktivama iz oblasti zaštite depozita.

Razlog za donošenje ovog zakona jeste i obaveza BiH prema Pismu namjera sa MMF-om, kao i korekcije tehničke prirode.

Komisija je jednoglasno podržala, u drugoj komisijskoj fazi, i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Ovaj zakon u prvom čitanju Zastupnički dom je usvojio na 62. sjednici.

U međuvremenu, ni na jedan od ova dva prijedloga nisu uloženi amandmani.

Predlagač izmjena zakona o platama i naknadama u institucijama BiH Maja Gasal Vražalica (DF) kao razloge za donošenje ovog zakona navodi namjeru zakonodavca da ponovo propiše pravilo da zaposlenima u institucijama BiH naknada za dolazak na posao i odlazak sa posla bude određena prema obračunu zasnivom na cjenovniku javnog gradskog i javnog međunarodnog prevoznika koji je najpovoljnii, pod uslovom da zaposlenom omogućava redovan dolazak na posao i povratak sa posla.

Informacija Vijeća ministara o realizaciji preporuka revizije po Izvještaju o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2016. godinu primljena je na znanje.

Komisija je prihvatila zastupničku incijativu Salka Sokolovića (NB) za namjensko usmjeravanje pet posto od ukupno godišnje prikupljenih sredstava po osnovu akciza na duhan i duhanske proizvode, što bi trebalo da bude usmjereno ka entitetskim fondovima solidarnosti, unapređenju zdravstvenih sistema i pomoć teško oboljelim licima.

Prihvaćen je i Nacrt budžeta Ureda za reviziju institucija BiH za 2019. godinu, ali sa glasovima protiv Pandurević i Damira Bećirovića (DF), koji smatraju da je nerealano i nepotrebno povećanje prihoda od čak 617.000 KM, tim prije jer je realizacija budžeta za prvih šest mjeseci bila tek u procentu od 42 posto.

Predstavnici Ureda za reviziju obrazložili su pomenuto povećanje potrebom za preseljenjem ove institucije i osiguranje trajnog smještaja.

Na znanje su primljeni i šestomjesečni finansijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH za šest mjeseci ove godine, Izvještaj o namjenskom utrošku grant sredstava za tekući grant "Sufinansiranje sportskih manifestacija" za prošlu godinu i Izvještaj o namjenskom utrošku grant sredstava za dodjelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda za 2017. godinu.