Komentari (31)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
negdje sam procito da su fratri najvise krivi i doprinijeli sto su Katolici ostali i priznali otomansku vlast a samim tim i sve sto im je tom vlascu nametnuto znaci nisu imali nikakva prava osim davanja haraca,poreza,ubijali su ih kako su htjeli,ako bi gradili vjerske objekte morali su placati u zlatu,uzimali su danak u krvi itd..samim tim su i oni odgovorni sto su prihvatili turski zulum a jedino ako bi uzeli islamsku vjeru mogli su uzivati u blagdodati a ovi koji su uzeli vjeru dokazivali su se tima sto su pljackali i vrsili teror nad krscanima da bi se dokazali da su veci Turci od samih Turaka..
Ivice ne lupetaj. Ipak treba poneku knjigu pročitati a ne samo komentare sa klix-a, koje pišu takvi kao ti.
eto nek si ti cito..otomanskom zulumu nije ravna ni ova nova al qaida..ima fino knjiga ljetopisi iz Srednje Bosne kupis 60KM i procitas..a Franjevci su je pisali onim jezikom koji je postojo u ono vrijeme a mislim da je bosancica koju su tvoji preci zvali begovica ali ona je u stvari cirilica..
...još jedna lijepa tema za prepucavanja...
jedina organizacija ove vrste koja nema puno mrlja i koja zasluzuje postovanje.
franjevci čuvari hrvatskog naroda u BiH,pomogli su očuvati katoličku vjeru i osjećaj pripadnosti hrvatskome narodu u doba osmanskih osvajanja i njihova je velika zasluga to što su utrli put i dali znatan doprinos stvaranju književnog jezika u Hrvata štokavskog narječja. "Ban Stjepan Kotromanić tražio je da duhovnici budu vični domaćem jeziku: u pismu datiranom 1347. traži i dobiva mnoga prava za franjevce u Bosni, pa tako i to da mogu sebi uzimati pomoćnike, ali samo in fidei doctrina peritos et lingue croatice non ignaros - "iskusne u nauku vjere i ne bez znanja hrvatskoga jezika"
ja bih prije rekao, bosne i bosanskog naroda i to ne samo u periodu osmanske vladavine.
ne znam što bi ti rekao, ali vrlo dobro sam upoznat sa radom i ulogom franjevaca, kako u današnje vrijeme tako i kroz povijest. Istina je da se zalažu za mir i red jer im to njihov red nalaže.Ali nakon velikog turskog rata ili ti rata svete lige u bosni je bilo svega 5 crkava,od čega 3 samostanske i uspjeli su se održati i u tim teškim vremenima pa evo sve do danas.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
prelijepo povjesno štivo. moram posjetiti taj samostan. ima li neka lijepa katolkinja da zeli da mi se pridruzi?
ahahaha jooooo gdje me nadze :D
Ne pominjite d aimate Arhiv.....da vam ne bi Trnka naletio da zapali samo 2-3 papirića :). šalu na stranu, bosanski franjevci su jedni od najvećih čuvara bosanske tradicije i historije.