{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pri kraju izrada kartografske dokumentacije za potrebe popisa

F
12.7.2013. u 13:39
0
0
Pri kraju izrada kartografske dokumentacije za potrebe popisa
0
Pri kraju izrada kartografske dokumentacije za potrebe popisa
Popisni krugovi su definisani, a poslovi na izradi kartografske dokumentacije za potrebe Popisa stanovništva domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine su u završnoj fazi, kažu u Agenciju za statistiku BiH.
Tehnička kartografska dokumentacija i skice popisnih krugova, koje će biti korištene za provođenje Popisa stanovništva domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, izuzetno su važne zbog toga što će osigurati sveobuhvatnost popisa, te olakšati popisivačima orijentaciju na terenu i pregled popisnih jedinica koje treba obići.

Za izradu kartografske dokumentacije zaduženi su Federalni zavod za statistiku FBiH i Federalna uprava za geodetske i imovinskopravne poslove F BiH, Republički zavod za statistiku RS i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, Odjel za javni registar Vlade Brčko Distrikta i organi lokalne samouprave.

U Federaciji BiH završene su sve kontrole i štampa kartografske dokumentacije koja je spremna za pakovanje i distribuciju općinama, a u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu završene su sve kontrole i trenutno se vrši štampanje skica popisnih i statističkih krugova.

Svi poslovi bi trebali biti završeni do kraja ovog mjeseca.

U Bosni i Hercegovini definisan je ukupno 24.321 popisni krug, od čega je 15.782 u Federaciji BiH, 8.087 u Republici Srpskoj i 452 u Brčko Distriktu. Popisni krugovi će obuhvatati od 70 do 100 domaćinstava.

Geodetske uprave iz oba entiteta, uz koordinaciju Agencije za statistiku BiH, riješile su i pitanje oko međuentitetske linije, zbog koje je i sam Popis bio upitan, navodi se u saopćenju Agencije za statistiku BiH.

Kako se navodi, radi se o rješenju koje ne prejudicira konačnu definiciju međuentitetske linije razgraničenja, a istovremeno će olakšati popis stanovništva.

Naime, dogovoreno je da se kao referentna linija, odnosno linija za potrebe Popisa, i to samo u oblastima gdje postoje objekti (naseljenim oblastima) prihvati linija koju je Geodetski zavod iz Sarajeva prenio sa originalnih američkih karata (korištenih u Dejtonu) na korespodentne katastarske podloge novog premjera, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: