{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pri kraju izrada kartografske dokumentacije za potrebe popisa

F
12.7.2013. u 13:39
0
0
Pri kraju izrada kartografske dokumentacije za potrebe popisa
0
Pri kraju izrada kartografske dokumentacije za potrebe popisa
Popisni krugovi su definisani, a poslovi na izradi kartografske dokumentacije za potrebe Popisa stanovništva domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine su u završnoj fazi, kažu u Agenciju za statistiku BiH.
Tehnička kartografska dokumentacija i skice popisnih krugova, koje će biti korištene za provođenje Popisa stanovništva domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, izuzetno su važne zbog toga što će osigurati sveobuhvatnost popisa, te olakšati popisivačima orijentaciju na terenu i pregled popisnih jedinica koje treba obići.

Za izradu kartografske dokumentacije zaduženi su Federalni zavod za statistiku FBiH i Federalna uprava za geodetske i imovinskopravne poslove F BiH, Republički zavod za statistiku RS i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, Odjel za javni registar Vlade Brčko Distrikta i organi lokalne samouprave.

U Federaciji BiH završene su sve kontrole i štampa kartografske dokumentacije koja je spremna za pakovanje i distribuciju općinama, a u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu završene su sve kontrole i trenutno se vrši štampanje skica popisnih i statističkih krugova.

Svi poslovi bi trebali biti završeni do kraja ovog mjeseca.

U Bosni i Hercegovini definisan je ukupno 24.321 popisni krug, od čega je 15.782 u Federaciji BiH, 8.087 u Republici Srpskoj i 452 u Brčko Distriktu. Popisni krugovi će obuhvatati od 70 do 100 domaćinstava.

Geodetske uprave iz oba entiteta, uz koordinaciju Agencije za statistiku BiH, riješile su i pitanje oko međuentitetske linije, zbog koje je i sam Popis bio upitan, navodi se u saopćenju Agencije za statistiku BiH.

Kako se navodi, radi se o rješenju koje ne prejudicira konačnu definiciju međuentitetske linije razgraničenja, a istovremeno će olakšati popis stanovništva.

Naime, dogovoreno je da se kao referentna linija, odnosno linija za potrebe Popisa, i to samo u oblastima gdje postoje objekti (naseljenim oblastima) prihvati linija koju je Geodetski zavod iz Sarajeva prenio sa originalnih američkih karata (korištenih u Dejtonu) na korespodentne katastarske podloge novog premjera, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: