BiH
3

Preživjeli u najvećoj rudarskoj tragediji u BiH: Slike se svakog dana vraćaju

Piše: M. Bošnjak
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Zastave u Rudnicima Kreka u Tuzli danas su spuštene na pola koplja. Prošlo je 25 godina od najveće rudarske tragedije u Bosni i Hercegovini.

Dvadeset šestog augusta 1990. godine u eksploziji oblaka ugljene prašine poginulo je 180 komorata prosječne dobi 27 godina.

Iza 180 komorata ostalo je 365 djece, a eksploatacija uglja iz jame Dobrnja Jug zauvijek je okončana nakon 26. augusta 1990. godine.

Najveću rudarsku tragediju u BiH preživio je Smail Imamović koji se nalazio blizu izlaza iz jame. Iz kliničke smrti probudio se pet dana poslije.

"Ne mogu se kontinuirano prisjetiti tragičnog događaja, ali naravno da se slike svakodnevno vraćaju. Imao sam jedan život do svoje 25. godine života, a drugi nakon tragedije. Sve to ostavilo je velike posljedice na moje zdravlje“, kaže Smail Imamović koji je nakon rudarske tragedije nastavio raditi u Rudniku Mramor.

Premijer FBiH Fadil Novalić naveo je kako se moraju učiniti napori da se rudnici u FBiH dodatno modernizuju, a sa takvim stajalištima složili su se predstavnici sindikata i menadžmenta rudnika Kreka.

Podsjetimo kako je istragu o najvećoj rudarskoj tragediji vodilo Kantonalno tužilaštvo. Vještaci su zaključili kako je osnovni uzrok nesreće upala, a potom i eksplozija ugljene prašine, nastala nepravilnim miniranjem čelične podgrade.