{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godišnjica smrti pet rudara rudnika Raspotočje: Rudari trebaju stalnu sigurnost pri radu

4.9.2015. u 11:02
17
5
Godišnjica smrti pet rudara rudnika Raspotočje: Rudari trebaju stalnu sigurnost pri radu
17
U krugu rudnika Raspotočje u Zenici danas je obilježena prva godišnjica nesreće u kojoj je poginulo pet rudara. Hajrudin Bradarac, Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Fejzo Isaković nisu i neće biti zaboravljeni.
Godišnjica stradanja pet vrijednih i poštenih rudara u zeničkom rudniku Raspotočje obilježena je polaganjem cvijeća i prigodnim govorom sjećanja te iniciranjem vlasti da urade nešto po pitanju sigurnosti rudara.

Generalni direktor RMU Zenica Esad Ćivić je kazao da je pažnja prema rudarima bila usmjerena samo desetak dana nakon nesreće

"Ovaj trenutak me pogodio kao i godinu dana prije. Želim da uputim poruku vlastima i vladajućem društvu da više pažnje pokažu prema rudnicima i rudarima. Samo onih prvih nekoliko dana bilo je pažnje i senzibiliteta, međutim nakon toga izgubio se taj interes i senzibilitet prema rudarima, pa i rudarima Zenice", izjavio je Ćivić.

On je dodao da je na današnji dan 2014. godine rudnik Zenica izgubio pet hrabrih, čestitih i poštenih komorata, a da su najveći gubitak doživjele njihove porodice.

"Uprava rudnika Zenica je u protekloj godini pokušala biti na usluzi porodicama poginulih rudara i pomoći im da oni tu bol i gubitak što lakše prebrode. Gubitak njima najbližih ne može se i neće nikada nadoknaditi, a mi smo obaveze koje smo preuzeli u dobrom dijelu ispunili", dodao je Ćivić te apelovao na odgovorne da ih današnji dan dotakne i da se dogode neke promjene u vidu poboljšanja rada rudara u rudnicima.

Predstavnik Federalnog sindikata rudara Sinan Husić je kazao da je odnos Uprave rudnika i Sindikata rudara bio konkretan.

"Ono što želim kazati jeste da smo zadovoljni visinom finansijskih sredstava koja su planirana za rudnik Raspotočje i nadam se da će se intenzitet tih sredstava podići s aktuelnog na viši nivo", izjavio je Husić.

Mirzeta Bradarac, supruga stradalog rudara Hajrudina, je kazala kako je bol sve veća.

"Godinu dana poslije sjećanja ne blijede, a bol i praznina su sve više prisutni. Ovo kao da je bilo jučer, samo se nadam da vlast neće zaboraviti našu djecu", kazala je Mirzeta.

Nakon polaganja cvijeća uslijedilo je zajedničko druženje u zgradi rudnika Raspotočje.

Glasnogovornica Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Mirna Poljac za Klix.ba je kazala kako je istraga o nesreći u rudniku Rasptočje u pripremi.

"Predmet je u fazi pripreme za vještačenje. S obzirom na složenost predmeta Tužilaštvo prikuplja ponude za vještačenje u Bosni i Hercegovini i regionu kako bi ono bilo provedeno u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine", kazala je Poljac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: