BiH
71

Sindikat rudara: Rudari su se bezbroj puta odricali svega, ali bolje uslove nisu dobili

Piše: S. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Rudari su do sada upućivali bezbroj apela vlastima za modernizaciju rudnika i poboljšanje uslova rada, kako bi se ubuduće izbjegle nesreće kao ova posljednja u Kaknju. Međutim, uglavnom je sve ostajalo na obećanjima, izjavio je za Klix.ba predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić nakon nesreće u RMU Kakanj i pogibije četiri rudara.

Nakon prošlogodišnje nesreće u jami Raspotočje, kada je smrtno stradalo pet rudara, političari i vlastodršci u našoj zemlji obećavali su da će pobrinuti da se ovakve nesreće više ne događaju.

Više od godinu poslije desila se nova nesreća i nove žrtve.

Husić ističe kako je Sindikat nadležnima stalno upućivao molbe i apele za stvaranje sigurnijih uslova za rad rudara, međutim, odgovora nikad nije bilo.

"Posljednji takav zahtjev bio je izdvajanje jednog feninga po kilovatu proizvedene električne energije u fond za razvoj i modernizaciju rudnika uglja u FBiH, a radi razvoja sigurnijih i humanijih uslova rada u rudnicima, međutim, izgleda da ćemo se opet morati okrenuti alternativnim sredstvima. Očekivali smo razumijevanje od kompletnog društva o ovom pitanju, ali eto, šta se može, rudari su naviknuti na razočarenja. Mi smo se bezbroj puta, gdje god i kome god je trebalo, odricali onog što nama pripada i ovako nam se vraća", rekao je Husić.

Istaknuo je kako poslije ovakvih nesreća pomoć porodicama stradalih rudara uglavnom nude samo njihovi komorati iz jame.

"Moramo se okrenuti porodicama smrtno stradalih rudara. Predsjednici svih sindikalnih organizacija i članovi svih sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine jutros su sa mnom stupili u kontakt i rekli kako su svi na raspolaganju da bi pomogli porodicama svojih nastradalih kolega. Dobro je što smo takvi kakvi jesmo i u najtežim trenucima pokazujemo solidarnost. Od drugih po navici ništa i ne očekujemo", rekao je Husić za naš portal.