Žive u strahu
30

Preživjele žrtve rata: Četničko orgijanje je velika prijetnja, bojimo se novog genocida

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Majke Srebrenice koje i dalje tragaju za kostima svojih najmilijih skupa s ostalim preživjelim žrtvama rata jučer su ponovo osjetile strah nakon četničkog orgijanja u Višegradu, koje je šokiralo bh. i regionalnu javnost te dio međunarodne zajednice.

Četnički ravnogorski pokret, odnosno njegovi članovi i simpatizeri jučer su po Višegradu izvodili i pjesmu koja najavljuje "pakao i krvavu Drinu", što je ledilo krv u žilama majki Srebrenice koje već 24 godine znaju samo za bol i suze.

Kosti svojih sinova i članova uže i šire porodice do danas nisu pronašle, a jučerašnja dešavanja u Višegradu vratila su ih u ratne devedesete godine.

"Sve me podsjeća na 1992. godinu. Ovo je strašno, posebno za povratnike. Živim u Srebrenici i znam kako je tamo biti nakon rata i svega onoga što se dešavalo. Iako tamo nema četničkih postrojavanja onakve vrste, nas je zaista strah. Nadležni ništa ne poduzimaju, a jučerašnja pjesma direktna je prijetnja da će se genocid ponoviti", kaže predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić.

Begović: Spremni na ubijanje

Uplašena je i potpredsjednica spomenutog udruženja Nura Begović koja smatra da bi trebalo zabraniti djelovanje udruženja poput Ravnogorskog pokreta.

"Sve institucije na državnom nivou trebaju spriječiti djelovanje onakvog udruženja. Za nas je ono terorističko okupljanje koje je spremno na napad na nevine ljude, posebno povratnike i ljude koji su suprotne nacionalne strukture u odnosu na njih. Jučer mi se odmah vratila slika iz 1992. i 1995. godine. Kada vidim Vojislava Šešelja na TV-u, meni odmah naumpadne potok u Srebrenici kojim je on prošao, a mi smo u tim trenucima morali bježati u šumu", navela je Begović.

Pripadnici Ravnogorskog pokreta u svojim crnim uniformama i s kokardama na glavama jučer su odavali počast ratnom zločincu Draži Mihailoviću od čije ruke je posljedice osjetila šira porodica Nure Begović.

"Pod njegovom naredbom moja majka je za vrijeme Drugog svjetskog rata ostala bez svojih roditelja i nikada ih nije pronašla. U minulom ratu tražila je sina, ali pronalazak njegovih kostiju nije dočekala. U trenutnom ambijentu se bojimo, jer kroz jučerašnji događaj vidimo da ima nacionalista, ekstrema, terorista, ubica. Vidimo da ima onih koji javno govore šta bi uradili", istakla je Begović.

Mešković: Uvertira u genocid

Predsjednik Udruženja logoraša BiH Jasmin Mešković kaže da su građani BiH dobro uvidjeli šta znači četnička struktura, ruka i namjera.

"Jučer su u onoj mjeri pokazali koliko su jaki. U suštini, radi se o organizovanim vojnim jedinicma. Posebno me zabrinjava inertnost bh. politike, prije svega bošnjačke politike u BiH, jer nema dovoljno interesa i inicijative kada je u pitanju podrška i zaštita žrtava agresije na našu zemlju. Jednostavno, prepuštamo situaciju kao i 1992. godine. Probudili smo se u lijepom danu u aprilu, a onda smo čuli granate, topove, puške, jauke... Ovo sad što se radi, priprema se dugoročno sigurno genocid koji bi nažalost mogao biti s većim posljedicama nego 1995. godine", upozorio je Mešković.

On navodi da četničke pjesme koje su se jučer mogle čuti u Višegradu zapravo nisu neka nova pojava te da u ovom trenutku posebno iznenađuje izostanak decidne reakcije nadležnih, odnosno organa sigurnosti i pravosudnih institucija.

"One bi trebale spriječiti te aktivnosti i zabraniti takva i slična javna okupljanja. Vi ideologiju četnika bilo kojim zakonom nećete moći izbaciti iz mnogih u BiH, ali moramo pronaći mehanizme i načine za sprečavanje javnih djelovanja. Sve njihove namjere, pa i u pjesmama koje su jučer pjevali i najavljivali njima novi genocid, moramo spriječiti dobrom metodom i ne dozvoliti da se agresija na BiH ponovi", dodaje Mešković.

Dio međunarodne zajednice osudio je jučerašnje događaje, ali predsjednik Udruženja logoraša stava je da prvi korak u BiH moraju napraviti nadležne političke strukture.

"Problem je u nama, jer mi očekujemo da veliki dio problema riješi međunarodna zajednica. Ali, dajte da prvi korak napravimo mi u svojoj kući. Mi smo ti koji se moramo izboriti. Svakog 11. u mjesecu na okupljanjima u Tuzli sve je manje majki Srebrenice, a s druge strane sve je veći broj četnika. Danas je u svim bh. gradovima trebalo izaći na proteste ili mitinge, izraziti svoje nezadovoljstvo i strah. Međutim, svi nekako stidno posmatramo i komentarišemo u sobama pored TV-a, ali kada treba iznijeti svoju bojazan od toga da ćemo ponovo doći pod nož četnicima, povlačimo se korak unazad i tražimo različita opravdanja samo da to ne uradimo", smatra Mešković.

Peživjele žrtve rata danas su pružile podršku majkama Srebrenice koje su se u Tuzli okupile na mirnoj protestnoj šetnji, kako bi upozorile na aktuelna dešavanja, ali i podsjetile da se proces identifikacije i pronalska posmrtnih ostataka izuzetno sporo odvija u našoj zemlji.