{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prezentiran Akcioni plan energetski održivog razvoja

F
29.6.2011. u 11:41
0
2
Prezentiran Akcioni plan energetski održivog razvoja
0
Prezentiran Akcioni plan energetski održivog razvoja
Alija Behmen
"Grad Sarajevo potpisao je Povelju gradonačelnika čime se pridružio uniji gradova Evrope koji imaju za cilj racionalno korištenje i upravljanje energijom u gradovima", rekao je gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen povodom prezentacije finalne verzije Akcionog plana energetski održivog razvoja za Grad Sarajevo (SEAP).
On je na pres-konferenciji dodao da predstoji obaveza djelovanja potpisnika, a jedan od potpisnika je i Grad Sarajevo, Zagreb, Skoplje i Podgorica, da se taj akcioni plan provede na evropsku direktivu.

"Cilj Akcionog plana je smanjiti emisiju CO2 do 2020.godine iz svih sektora provedbom mjera energetske efikasnosti, korištenjem obnovljivih izvora energije, upravljanje potrošnjom, edukacijom i drugim mjerama", rekao je Behmen.

Istakao je da je ovo zajednička akcija Grada Sarajeva i Kantona Sarajeva.

Voditeljica odjela za internacionalne razvojne projekte Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Vesna Kolega je govoreći o Akcionom planu rekla da je "identificirano 39 mjera, koje imaju za cilj smanjenje emisija CO2, kao što je smanjiti energetsku potrošnju u sektorima zgradarstva, saobraćaja i javne rasvjete i educirati građane kako mogu biti energetski efikasniji".

"Potpisivanjem Akcionog plana preuzeli smo jako velike obaveze, a jedna od tih je i pravljenje Akcionog plana", naglasio je Haris Lulić, ministar saobraćaja KS-a i koordinator projekta.

Grad Sarajevo je 23.marta 2009. potpisao Povelju gradonačelnika (Covenant of Mayors) čime se pridružio uniji gradova Evrope koji imaju za cilj racionalno korištenje i upravljanje energijom u gradovima, a potpisivanjem Pisma namjere između gradonačelnika Zagreba, Sarajeva, Skoplja i Podgorice - bio je prvi korak prijave projekta: Izgradnja sistema za gospodarenje energijom u gradovima, koje je potpisano u Zagrebu 27.aprila 2009.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: