BiH
1

Prevent postao dio međunarodne razmjene studenata

Klix.ba
Mladi portugalski inžinjer Francisco Soares upoznao se danas sa Preventovim proizvodnim pogonima, gdje će u narednih šest sedmica obavljati praksu u okviru međunarodne razmjene studenata.

S druge strane, to je otvorilo vrata za studenta iz Bosne i Hercegovine, koji je dobio jednaku priliku da se upozna sa poslovanjem kompanija u nekoj od 85 država članica međunarodne nevladine studentske organizacije IAESTE.

Da bi jedan student iz Bosne i Hercegovine otišao na praksu u inozemstvo, IAESTE treba osigurati praksu za stranog studenta u jednoj od bh. firmi. Ove godine trinaest bh. studenata imat će plaćenu praksu u inozemstvu.

Ovo je prvi put da Francisco Soares boravi u Bosni i Hercegovini. Impresioniran je sistemom obrade kože u jednoj od najmodernijih kožara u regiji, kao i drugim procesima proizvodnje autopresvlaka. "Sretan sam što sam dobio priliku raditi praksu u Bosni i Hercegovini i proširiti znanje učeći od eksperata u ovako velikoj kompaniji koja proizvodi presvlake za 15 posto automobila u Evropi" rekao je ovaj mladi inžinjer iz Portugala. U narednom periodu Francisco će detaljnije upoznati sistem provjere kvaliteta, koji prati visoke standarde automobilske industrije.

Prevent je najveći bh. izvoznik tri godine zaredom i dobitnik je nagrade Dobro za korporativnu filantropiju. Korporativna politika ove komapnije njeguje standarde društvene odgovornosti, posebno kada je u pitanju razvoj mladih.

"Drago nam je da smo podržali ovaj projekt i vjerujemo da će se bh. studenti vratiti naoružani novim znanjem, ali i energijom i hrabrošću neophodnom za dalji napredak ekonomije" izjavila je Aida Salkić, PR Prevent grupacije.