ASA Group
0

Povećanje energetske efikasnosti globalni prioritet

FENA
Energetska efikasnost ima za cilj smanjenje potrošnje svih neobnovljivih izvora energije, promovira korištenje obnovljivih izvora energije, doprinosi održivom razvoju kao i zaštiti prirodne okoline kroz smanjenje emisija štetnih gasova (CO2) i smanjenje globalnog zagrijavanja.

Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost fokus su ovogodišnje Međunarodne ljetne škole u okviru Dana karbonske redukcije u jugoistočnoj Evropi.

Organizatori desetodnevne ljetne škole, koja počinje u utorak u Fojnici, jesu Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu (REIC), Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fakultet za menadžment resursa Mostar.

Poslovni sistem koji okuplja firme članice ASA i Prevent grupacija je i ove godine partner i sponzor škole, te će biti domaćin sesije u vezi energetski efikasnih vozila.

Stručnjaci ASA grupacije predstavit će BlueMotion tehnologiju koja ima krajnji cilj smanjenje potrošnje goriva, te hibridnu tehnologiju gdje se kombinuje klasični motor s elektromotorom s ciljem veće energetske efikasnosti, kao i najmoderniju Blue-e-motion tehnologiju.

Stručnjaci Preventa ranije su, u okviru ljetne škole, govorili o prednostima termičkog tretmana otpada uz iskorištenje energije.

Ova kompanija kontinuirano ulaže značajna sredstva po pitanju energetske efikasnosti i zaštite okoliša.

Međunarodna konferencija Rio+20 stavila je ove godine u prvi plan potrebu uspostavljanja pravednijeg poretka u održivom korištenju resursa.

Naglasak je stavljen na partnerstvo državnih i privatnih kompanija u projektima od općeg interesa.

Poslovni sistem koji okuplja firme članice ASA i Prevent grupacija podržava inicijative i sudjeluje u projektima od općeg interesa.

Neke od svojih društveno odgovornih projekata ova grupacija predstavila je na konferenciji u Riju, a uskoro će se naći i u brošuri dobrih korporativnih praksi bh. kompanija.

Poslovni sistem okuplja firme ASA-e koje se bave prodajom novih automobila, bankarskim i finansijskim uslugama, poslovnim savjetovanjem, osiguranjem, leasingom, kao i marketingom, te firme Preventa koje se bave proizvodnjom komponenti za automobilsku industriju, izradom zaštitnih rukavica i druge zaštitne opreme, kao i proizvodnjom gumenih čamaca. Vodeći je bh. izvoznik i drugi po prihodu, saopćeno je iz ASA/Prevent grupacije.