{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Škola automotiva za ambiciozne diplomante

6.11.2012. u 17:36
7
3
Škola automotiva za ambiciozne diplomante
7
Prva predavanja za trideset i jednog polaznika "School of automotive“ (Škola automotiva) održana su jučer u Upravnoj zgradi ASA grupacije. Organizatori škole su ASA, Prevent i Volkswagen Sarajevo, vodeće kompanije iz automobilske industrije u Bosni i Hercegovini.

"Ovu školu smo pokrenuli iz vlastite potrebe jer obrazovni sistem ne nudi kadrove koji mogu odmah da se uklope u automobilsku industriju“, kaže Almir Jazvin, predsjednik Uprave Prevent BH. Danas je Prevent grupacija vodeći proizvođač automobilskih komponenti za evropsko tržište. Oko 60 posto automobila proizvedenih u Evropi je opremljeno sjedištima iz Preventa. U BiH zapošljava više od 5.000 ljudi, a u cijelom svijetu ima 12.000 zaposlenika.

Automobilska industrija ima ogromne potencijale i u našoj regiji može stvoriti klastere. Blizina proizvođačima, dostupnost resursa i kvalitetna radna snaga čine ovu regiju privlačnom automobilskoj industriji.

"Ova industrija je specifična, dinamična i zahtjevna“, ističe Damir Ferović, direktor za finansije i član Uprave ASA grupacije, koja ovih dana obilježava 17 godina od kada je počela poslovanje bazirano na uvozu i prodaji novih automobila. Grupacija je posljednjih godina proširila svoje poslovanje i na finansijske usluge, što je rezultiralo ambicioznim ulaskom u bankarski sektor i početak rada Moje Banke.


"School of automotive“ je besplatan program kreiran sa ciljem da okupi ambiciozne studente, apsolvente koji su spremni prihvatiti nove izazove i koji su željni novih znanja i usavršavanja te ih obuči u određenim znanjima i vještinama i uvrsti ih u bazu potencijalnih zaposlenika pomenutih kompanija. Polaznici su diplomirani inžinjeri mašinstva, hemije, elektrotehnike, saobraćaja, kao i diplomirani psiholozi i ekonomisti.

Više od 200 kandidata se prijavilo za ovu školu. Najboljih 31 će slušati predavanja svakog radnog dana u prostorijama ASA grupacije u naredne četiri sedmice. Predavači su menadžeri iz ASA grupacije, Preventa i Volkswagena Sarajevo, koji će podijeliti svoja iskustva sa mladima kroz 38 modula, ali i tokom posjeta proizvodnim pogonima. Zaposlenje u Prevent grupaciji dobio je znatan broj polaznika prošlogodišnje Škole automotiva.

"Želimo učiniti nešto za vas mlade, kako biste postali konkurentniji na tržištu rada“, rekao je na kraju prvog predavanja Ferović obraćajući se polaznicima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: