{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preuzimanje kontrole nad bh. nebom počinje u oktobru 2014. godine

F
26.2.2014. u 13:40
1
37
Preuzimanje kontrole nad bh. nebom počinje u oktobru 2014. godine
1
Preuzimanje kontrole nad bh. nebom počinje u oktobru 2014. godine
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić razgovarao je u Briselu sa generalnim direktorom EUROCONTROL-a Frankom Brennerom o budućim aktivnostima BHANSA-e (Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH) u procesu preuzimanja kontrole nad bh. nebom.
Ministar Hadžić je istaknuo da u Bosni i Hercegovini postoji jasan i nepodijeljen stav na državnom nivou da je implementacija BHATM projekta prioritetna za BiH.

Direktor Brenner je konstatovao da je učinjen veliki napredak u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga separacije aviosaobraćaja u FIR Sarajevo od BH ACC.

Sugovornici su se složili da je iskorak napravljen naporima Ministarstva komunikacija i prometa BiH u uspostavi državne Agencije za pružanje usluga u zračnoj povidbi (BHANSA), čime su ugašene entitetske direkcije i entitetski budžeti rasterećeni od višemilionskih izdataka. EUROCONTROL je u ovom procesu bio tehnička podrška BiH.

Ministar Hadžić je upoznao direktora Brennera da BiH provodi daljnje aktivnosti preuzimanja kontrole bh. neba u skladu sa planom tranzicije te će inicijalne operacije iz BH ACC započeti 16. oktobra 2014. godine.

Istaknuo je da se će se otvaranjem vazdušnog prostora za civilni aviosaobraćaj iznad Kosova u aprilu ove godine znatno povećati broj preleta iznad FIR Sarajevo, što će utjecati i na povećanje prihoda BHANSA-e.

"Bosna i Hercegovina je u cjelosti opredijeljena za saradnju sa susjednim državama, kako bi što uspješnije okončala tranzicioni period preuzimanja odgovornosti za pružanje usluge separacije aviosaobraćaja u svom prostoru. Pred nama su nove aktivnosti, koje zahtijevaju maksimalnu posvećenost operativnog osoblja BHANSA-e", naglasio je ministar Hadžić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: