{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preuzimanje kontrole nad bh. nebom počinje u oktobru 2014. godine

F
26.2.2014. u 13:40
1
37
Preuzimanje kontrole nad bh. nebom počinje u oktobru 2014. godine
1
Preuzimanje kontrole nad bh. nebom počinje u oktobru 2014. godine
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić razgovarao je u Briselu sa generalnim direktorom EUROCONTROL-a Frankom Brennerom o budućim aktivnostima BHANSA-e (Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH) u procesu preuzimanja kontrole nad bh. nebom.
Ministar Hadžić je istaknuo da u Bosni i Hercegovini postoji jasan i nepodijeljen stav na državnom nivou da je implementacija BHATM projekta prioritetna za BiH.

Direktor Brenner je konstatovao da je učinjen veliki napredak u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga separacije aviosaobraćaja u FIR Sarajevo od BH ACC.

Sugovornici su se složili da je iskorak napravljen naporima Ministarstva komunikacija i prometa BiH u uspostavi državne Agencije za pružanje usluga u zračnoj povidbi (BHANSA), čime su ugašene entitetske direkcije i entitetski budžeti rasterećeni od višemilionskih izdataka. EUROCONTROL je u ovom procesu bio tehnička podrška BiH.

Ministar Hadžić je upoznao direktora Brennera da BiH provodi daljnje aktivnosti preuzimanja kontrole bh. neba u skladu sa planom tranzicije te će inicijalne operacije iz BH ACC započeti 16. oktobra 2014. godine.

Istaknuo je da se će se otvaranjem vazdušnog prostora za civilni aviosaobraćaj iznad Kosova u aprilu ove godine znatno povećati broj preleta iznad FIR Sarajevo, što će utjecati i na povećanje prihoda BHANSA-e.

"Bosna i Hercegovina je u cjelosti opredijeljena za saradnju sa susjednim državama, kako bi što uspješnije okončala tranzicioni period preuzimanja odgovornosti za pružanje usluge separacije aviosaobraćaja u svom prostoru. Pred nama su nove aktivnosti, koje zahtijevaju maksimalnu posvećenost operativnog osoblja BHANSA-e", naglasio je ministar Hadžić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: