{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžić: Imamo snažnu podršku u preuzimanju kontrole svog neba

F
12.5.2014. u 12:11
134
58
Hadžić: Imamo snažnu podršku u preuzimanju kontrole svog neba
134
Hadžić: Imamo snažnu podršku u preuzimanju kontrole svog neba
Damir Hadžić (Foto: AFP)
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić primio je pismo podrške od generalnog direktora EUROCONTROL-a Franka Brennera u kome EUROCONTROL izražava snažnu opredjeljenost kontrole zračnog prostora.
Brenner u pismu informira Hadžića da je ovo omogućeno i uspješnim dostavljanjem radarskih podataka od strane BiH s radara „Jahorina" za otvaranje zračnog prostora Kosova.

EUROCONTROL potvrđuje da ostaju aktualni prethodno dogovoreni rokovi, i to da se započne sa shadow mode operacijama za donji dio zračnog prostora (1 faza) iz novog BHACC-a od juna 2014; da se započne sa svim operacijama za donji dio zračnog prostora (faza 1) od 16, oktobra 2014.; imati za cilj da pružanje usluga u zračnom prometu za gornji dio zračnog prostora počne od jeseni/zime 2015/2016., kako se navodi u pismu generalnog direktora Brennera.

On je ovim putem izrazio zadovoljstvo što je BHANSA napravila detaljan Plan tranzicije i uputio poziv predstavnicima BHANSA-e da dođu u Brisel kako bi se razgovaralo o operativnim detaljima. Ministar Hadžić je izrazio zadovoljstvo podrškom EUROCONTROL-a u ovom procesu od državnog interesa koji ulazi u finalnu fazu.

"Podrška EUROCONTROLA je veliko ohrabrenje za sve nas kojima je interes države BiH na prvom mjestu. Snažna podrška EUROCONTROL-a će zasigurno omogućiti lakšu tranziciju ka novoj poziciji u kojoj će Bosna i Hercegovina preuzeti potpunu nadležnost nad pružanjem usluga u zračnoj plovidbi u svom zračnom prostoru i to u zadanim rokovima", rekao je ministar Hadžić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: