{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžić: Ne smije biti daljnjeg odgađanja preuzimanja kontrole nad bh. nebom

17.12.2013. u 15:50
11
13
Hadžić: Ne smije biti daljnjeg odgađanja preuzimanja kontrole nad bh. nebom
11
Hadžić: Ne smije biti daljnjeg odgađanja preuzimanja kontrole nad bh. nebom
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić sastao se danas u Sarajevu sa generalnim direktorom Direkcije za civilnu avijaciju BiH (BHDCA) Đorđetom Ratkovicom, v.d. direktorom Agencije za pružanje usluga u zračnom prometu BiH (BHANSA) Marinom Raspudićem, direktorom Federalne direkcije za civilnu avijaciju (FEDCAD) Amadeom Mandićem i direktorom Direkcije za civilnu avijaciju RS-a (RSCAD) Damirom Ćopićem sa kojima je razgovarao o preuzimanju pružanja usluga oblasne kontrole letenja u zračnom prostoru BiH.
Hadžić je naglasio da je potrebno ubrzati tranziciju i integraciju entitetskih direkcija u BHANSA-i od kojih su već preuzete oblasne kontrole letenja i uposlenici.

"Osigurali smo podršku EUROCONTROL-a, imamo planirana sredstva u budžetu, obučene kontrolore i jasne rokove implementacije. Već smo izgubili dovoljno novca i probijanja rokova ne smije biti“, istaknuo je ministar Hadžić na današnjem sastanku.

Zaključeno je da će se tranzicija i gašenje entitetskih direkcija okončati do 1. januara 2014. godine čime će se entitetski budžeti u narednoj godini rasteretiti za oko 10 miliona KM ( FBiH 8,5 mil. KM i RS 1,5 mil. KM), a BHANSA biti u potpunosti spremna da uđe proces potpune preuzimanja kontrole nad bh. nebom.

Uz veliku podršku generalnog direktora Evropske organizacije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) Franka Brennera, tranzicija BHATM sistema je ušla i u plan EUROCONTROL-a za 2014. godinu.

Planirano je da u aprilu 2014. godine BHANSA počne sa testiranjem sistema za Službu informacija u letu, dok će u junu mjesecu uspostaviti uvezanu zajedničku kontrolu neba sa Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe (CCL) i Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), odnosno otpočeti rad u tzv. shadow modu.

U oktobru mjesecu 2014. godine planirano je da BHANSA preuzme samostalnu kontrola letenja nad srednjim slojem bh. neba, a potpuno preuzimanje kontrole nad bh. nebom planirano je za oktobar 2015. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: