BiH
0

Pretresi u BiH i Njemačkoj: Predložen pritvor za osumnjičene u akciji "Sjever"

Klix.ba
Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Radomira Maksimovića, Olivera Pajdakovića i Bore Đurđića.

Maksimović iz Bijeljine, Pajdaković rođen u Sarajevu nastanjen u Višegradu i Đurđić iz Višegrada, su pod istragom u predmetu koji su Tužilaštvo BiH i MUP RS realizirali u saradnji sa Saveznom policijom i pravosuđem SR Njemačke, a odnosi se na krivična djela krijumčarenja oružja, streljiva i eksplozivnih materija iz BiH na područje SR Njemačke.

Uporedo sa pretresima i hapšenjima u BiH realizirana su hapšenja i pretresi u Njemačkoj.

"Tužilaštvo BiH predlaže određivanje mjera pritvora za osumnjičene iz razloga opisanih u članku 132. tačke b) i c) ZKP BiH, odnosno zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi ovi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Akcija "Sjever" predstavlja dobar primjer međunarodne saradnje Tužilaštva BiH sa pravosudnim i policijskim institucijama u zemljama EU, a sve s ciljem otkrivanja i krivičnog procesuiranja počinitelja prekograničnih oblika kriminala.

"Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe iz članka 193. KZ BiH. Prijedlog za određivanje mjere pritvora bit će upućen Sudu BiH", navodi se u saopćenju.