{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH i Hrvatska u akciji protiv prekograničnog kriminala: Privedeno 11 osoba

22.9.2015. u 08:40
20
26
BiH i Hrvatska u akciji protiv prekograničnog kriminala: Privedeno 11 osoba
20
BiH i Hrvatska u akciji protiv prekograničnog kriminala: Privedeno 11 osoba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na dogovoreni znak jutros u šest sati počela je međunarodna akcija kodnog naziva "Art", koja se realizira u saradnji sa strukturama USKOK-a u Republici Hrvatskoj.
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA vrše pretrese i lišenja slobode na području Posavine.

Na terenu se nalaze tužilac i istražilac Tužilaštva BiH, koji koordiniraju rad policijskih djelatnika i saradnju sa kolegama u Hrvatskoj.

U Bosni i Hercegovini slobode su lišene tri osumnjičene osobe, dok kolege u Hrvatskoj aktivnosti provode u pravcu prema ukupno osam osoba koje su meta akcije.

Prilikom pretresa na području Hrvatske pronađena je određena količina krivotvorenih dokumenata, uključujući i krivotvorene službene policijske isprave.

Radi se o složenoj i višemjesečnoj istrazi, usmjerenoj prema više osoba u dvije države, koje su osumnjičene za organiziranje radi činjenja kaznenih djela i čitav niz drugih kaznenih djela, odnosno krivotvorenje službenih isprava, pasoša, dokumenata, kao i službenih iskaznica policijskih agencija.

Aktivnosti su dogovorene između Tužilaštva BiH i USKOK-a na najvišem nivou, nakon čega je počela istraga u pravcu otkrivanja i razbijanja ove organizirane grupe.

Kolege iz BiH i Hrvatske u stalnom su kontaktu, a osobe lišene slobode u BiH, bit će predate postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Akcija "Art" pokazuje odlučnost tužilačkih i policijskih kapaciteta u BiH, da se obračunaju sa najsloženijim oblicima prekograničnog kriminala, u saradnji sa policijskim i pravosudnim institucijama iz susjednih zemalja i Evropske unije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: