Akcija "Mašina" u RS
0

Pretresena imovina Zorana Ćopića, bliskog saradnika Darka Šarića

Sarajevo-x.com/FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U akciji "Mašina", koju provode pripadnici MUP-a RS i Specijalno Tužilaštvo RS, danas su izvršeni pretresi imovine srbijanskog biznismena Zorana Ćopića, bliskog saradnika odbjeglog narko-bosa Darka Šarića, osumnjičenog za šverc kokaina iz Južne Amerike.

Kako saznaje Sarajevo-x.com, pretresi su danas izvršeni u Bijeljini i Banjoj Luci. Prertresena je kuća koju koristi Ćopić, Šećerana u Bijeljini, te Ćopićeve kompanije "Avio rent" i "Agrokop". Ćopićeva imovina je blokirana po naredbi banjalučkog Okružnog suda, Odjeljenja za organizirani i teže oblike privrednog kriminaliteta, zbog sumnje da su ove firme korištene u pranju novca.

Banjalučka Alternativna televizija javila je večeras, pozivajući se na nezvanične informacije, da se ukupna vrijednost blokirane imovine procjenjuje na 30 miliona, a sumnja se da je preko ovih preduzeća oprano preko 14 miliona maraka, novca za objeglog narkobosa Darka Šarića.

Policija RS-a, u sardanji s kolegama iz Srbije, danas je u akciji, kodnog naziva „Mašina“, provedenoj pod nadzorom Specijalnog tužilaštva RS-a, izvršila pretrese na četiri lokacije u Banjoj Luci i Bijeljini.

Portparol banjalučkog Okružnog suda Danijela Milovanović potvrdila je da je jedan od osumnjičenih Zoran Ćopić.

Prema posljednjim nezvaničnim informacijama, Ćopić je i uhapšen, a sutra će odučivati o mogućoj mjeri pritvora.

Milovanović je potvrdila da je osim pretresa u pomenutim preduzećima izdata i naredba da oduzimanje dokumentacije iz Pavlović banke Bijeljina vezano za poslovanje bijeljinske Šećerane.

Ćopić je predsjednik Upravnog odbora preduzeća "Agrokop", koji je vlasnik ili suvlasnik još nekoliko firmi u RS i Srbiji.

U oktobru prošle godine "Agrokop" i Zoran Ćopić pojavili su se kao strateški partneri bijeljinske Šećerane, kupujući 68 posto kapitala tog preduzeća.

Od ranije je Ćopić dovođen u vezu sa Darkom Šarićem i policija Srbije traži ga zbog sumnje da je za Šarića kupovao preduzeća, dok je u junu prošle godine hapšen u Banjoj Luci jer ga je policija dovodila u vezu sa, navodno, mogućom pripremom antentata na ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivicu Dačića.

Prema nezvaničnim saznanjima, operativni rad je u toku nad još nekoliko osoba.