Akcija MUP-a RS u Banjoj Luci
0

Uhapšen najbliži saradnik Darka Šarića

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Policija Republike Srpske uhapsila je u Banjoj Luci Zorana Ćopića, najbližeg saradnika odbjeglog narko-bosa Darka Šarića i privremeno mu oduzela i blokirala imovinu u Srpskoj vrijednu više od 20 miliona KM, piše "Glas Srpske".

Izvor lista, blizak istrazi, kaže da je policija ušla u trag sumnjivim transakcijama i "pranju" više od 14 miliona KM stečenih trgovinom narkoticima, te da bi sutra trebalo da budu blokirani svi Ćopićevi bankovni računi.

Privremeno su blokirane akcije Fabrike šećera Bijeljina koja je u vlasništvu Ćopićeve firme "Agrokop eksport-import" Banjaluka. Zamrznuta je i druga Ćopićeva firma "Aviorent" Banjaluka u čijem vlasništvu je i jedan avion vrijedan više od 200.000 eura.

Iako je zabranjeno raspolaganje i prodaja imovine Fabrike šećera, ova firma nastavlja da radi i dalje, a policija se na mjeru zabrane prodaje imovine odlučila da bi spriječila da Šećerana pređe na treće lice i bude ugašena, piše "Glas Srpske".

Pripadnici MUP-a RS, u saradnji sa MUP-om Srbije, mjesecima prate Ćopićeve aktivnosti na teritoriji Srpske. Pripadnici Odjeljenja za istrage krivičnih djela teškog i organizovanog kriminala i Odjeljenja za finansijske istrage MUP-a RS, po naredbi Specijalnog tužilaštva RS u akciji pod kodnim nazivom "Mašina" pretresli su Ćopićeve firme "Agrokop eksport-import" i "Aviorent", te Fabriku šećera u Bijeljini.

Policija je juče pretresla i Ćopićevu kuću u Ulici Sretena Stojanovića u Banjaluci, a izuzeta je i određena dokumentacija. Ćopića su inspektori cijeli dan saslušavali u kući, a predveče je lišen slobode.

Ćopić je bio Šarićev posrednik u brojnim poslovima vezanim za kupovinu nekretnina širom Srbije, a nalazio se u upravnim odborima više od 150 Šarićevih preduzeća, navodi list. Jedno od njih je "Agrokop" Novi Sad, koje je registrovalo firmu "Agrokop" u Banjaluci i krajem 2009. godine na licitaciji kupilo Fabriku šećera u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine.
Policija RS utvrdila je da je upravo u bijeljinsku Šećeranu uložen "prljavi" novac Darka Šarića.

U februaru je u Specijalnom sudu u Beogradu počelo suđenje devetočlanoj grupi Darka Šarića zbog pranja više od 20 miliona eura stečenih švercom kokaina. Šariću i Ćopiću sudi se u odsustvu, jer nisu dostupni policiji u Srbiji.

Kako saznaje "Glas Srpske", Jedinica za finansijske istrage MUP-a Srbije vodi još četiri finansijske istrage protiv Šarića, Ćopića i njihove organizovane grupe. Vlastima Srbije, koje su raspisale potjernicu, Zoran Ćopić nije mogao biti izručen jer ima državljanstvo BiH.

Policija RS prošle godine u junu privodila ga je pod sumnjom da je planirao atentat na srpskog ministra policije Ivicu Dačića koji je tada doputovao u Banjaluku. Poslije šest časova saslušanja Ćopić je pušten.