BiH
20

Presuda Tayloru vraća Momčila Perišića na optuženičku klupu?

Anadolija
Momčilo Perišić
Momčilo Perišić
Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije ponovo bi se mogao naći na optuženičkoj klupi Haškog tribunala.

Nakon što je u četvrtak Apelaciono vijeće Specijalnog suda za Sierra Leone potvrdilo presudu prema kojoj je bivši predsjednik Liberije Charles Taylor pomagao pobunjenicima u Sierra Leoneu tokom 11-godišnjeg građanskog rata, u zamjenu za stalni dotok "krvavih dijamanata", te ga pravomoćno osudilo na 50 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić izjavio je za agenciju Anadolija da glavni haški tužilac Serge Brammertz mora najdalje u narednih pet mjeseci zatražiti reviziju presude u postupku protiv načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčila Perišića.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala je 28. februara poništilo presudu kojom je Perišić proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici, te je, praktično, i Srbija izuzeta od bilo kakve odgovornosti za agresiju na susjednu Bosnu i Hercegovinu.

No, kako kaže Ahmić, presuda Specijalnog suda za Sierra Leone vraća nadu. Sud je, naime, zaključio da je Taylor, inače prvi šef države poslije Drugog svjetskog rata kojeg je osudio međunarodni sud za ratne zločine, omogućio ''ključnu pomoć'' pobunjenicima u Sierra Leoneu tokom građanskog rata.

Presuda Tayloru, pojasnio je Ahmić, suprotna je odluci Apelacionog vijeća (ICTY), prema kojoj je srbijanski general Momčilo Perišić oslobođen tačke optužnice za pomaganje i poticanje ratnih zločina. Podsjetimo, suci ICTY-a su zaključili da Perišić nije znatno doprinio pomaganju i poticanju zločina.

"Presuda zprotiv Charlesa Taylora može itekako pomoći da Haški tribunal (ICTY) poništi zaključak Theodora Merona, predsjednika Tribunala, u slučaju Momčila Perišića. Pošto se radi o drugom sudu, ova presuda itekako može biti potpomažuća sudijama i u Haškom tribunalu. Dakle, glavni tužilac Brammertz mora zatražiti reviziju presude u slučaju 'Perišić'. On ima osnova za to, a pogotovo nakon ovakve presude Specijalnog suda za Sierra Leone. Ova presuda je faktički podržala stav Haškog tužilaštva i zastupa tu poziciju da ono što je radio Perišić predstavlja međunarodni incident, odnosno da međunarodno pravo ne poznaje tzv. konkretnu usmjerenost koju je Vijeće na čelu sa Meronom uvelo u praksu u spomenutom predmetu", govori Ahmić.

Također, analizirajući slučaj "Taylor" i njegove moguće reperkusije na presude ICTY-a, Ahmić je podsjetio da je na suđenju liberijskom predsjedniku izvedeno više od 100 svjedoka. Među njima je bila i slavna manekenka Naomi Campbell, koja je priznala da joj je Taylor 1997. godine nakon jedne večere ''dao tri dijamanta koja su bila prljava''.

"Sud je, dakle, preko svjedočenja Naomi Campbell potvrdio da je tim dijamantima Taylor produbljivao sukob u Sierra Leoneu. Potvrđena je teza da je predsjednik Liberije kupovao oružje u Južnoafirčkoj republici i dijelio pobunjenicima u Sierra Leoneu, da bi zauzvrat dobio krvave dijamante". podsjetio je Ahmić.

Napomenuo je da je u slučaju ''Perišić'' bilo mnogo konkretnijih dokaza o upletenosti SR Jugoslavije u agresiju na BiH, ali da sud nije našao za shodno da osudi prvog čovjeka VJ Jugoslavije. Dovoljno je podsjetiti da je postojao kadrovski centar Vojske Jugoslavije, u čijem sastavu su bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema Ahmićevim riječima, presuda Tayloru vraća nadu da nije sve izgubljeno u međunarodnom pravu.

"Neke druge sudije koje sjede u nekom drugom sudu, prema mom mišljenju, pravilno dijele međunarodno pravo. Oni su čovjeka (Charles Taylor) koji je sjedio u jednoj državi, a pomagao pobunjenike u drugoj, našli odgovornim za zločine, jer je slao oružje u ratom zahvaćenu zemlju. Vjerujem da to može nešto promijeniti i u slučaju zločina tokom agresije na BiH kako ne bi Ratko Mladić i Radovan Karadžić bili najviši nivo koji će odgovarati za zlodjela u mojoj zemlji", naglasio je bošnjački oficir za vezu.

Vjeruje kako bi slučaj ''Taylor'' mogao prethodno utjecati i na odluku u žalbenom postupku u slučaju Vladimira Lazarevića i ostalih za zločine na Kosovu 1999. godine, nakon čega bi moglo postati jasnije što će se dešavati, ne samo u slučaju ''Perišić'', već i u postupku protiv čelnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji su nepravomoćno oslobođeni krajem maja ove godine.

''Ako se u tim slučajevima desi da drugo Žalbeno vijeće Haškog tribunala preuzme stav suprotan onome u slučaju 'Perišić', onda Brammertz ima otvoren prostor da pokrene reviziju protiv Momčila Perišića'', kazao je Ahmić.

Srbija nije znala da se njenim oružjem ubija!?

Nadalje, Ahmić je pojasnio kako koncept tzv. konkretne usmjerenosti, a koji je oslobodio Perišića, praktično znači kako Savezna Republika Jugoslavija (SR Jugoslavija) jeste pomagala snage na prostoru današnje Republike Srpske, ali da nije znala da se njihovim oružjem čine zločini!?

"To je neki novi element koji do slučaja Perišić međunarodno pravo nije poznavalo u zločinu pomaganja i podržavanja zločina", njegovo je mišljenje.

U Hagu se svašta dešava

Svi ovi događaji, prema Ahmićevom mišljenju, otvaraju dodatne sumnje.

"Pogotovo kad se utvrdi šta se desilo sa danskim sudijom Frederikom Harhoffom, koji je suspendiran iz vijeća u slučaju Vojislava Šešelja. Aktivni sudija je u privatnom pismu iskazao svoje mišljenje, a predsjedavajući Meron našao svojih dvojicu sudija koji su suca iz Danske diskvalificirali! Ovdje se svašta dešava. Dešavaju se stvari koje odudaraju od međunarodno priznatog sistema", upozorio je Ahmić.

Bivši predsjednik Liberije Charles Taylor, kojemu je Posebni sud za Sierra Leone potvrdio u četvrtak u žalbenom postupku prvostepenu presudu od 50 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, prvi je šef države od Drugog svjetskog rata kojeg je osudio međunarodni sud za ratne zločine.

Taylor (65) je u aprilu 2012. proglašen krivim za poticanje i pomaganje ratnih zločina za vrijeme građanskog rata, o čemu je presudu donio UN-ov sud za ratne zločine, gotovo pet godina nakon što je Tayloru počelo suđenje u Holandiji. Afrički diktator bio je optužen po 11 tačaka optužnice - za ubistva, silovanja, novačenje djece u vojsku i stavljanje žena u seksualno ropstvo tokom ratova u Liberiji i Sierra Leoneu devedesetih godina, u kojima je ubijeno 250.000 ljudi.