Svijet
0

Charles Taylor stigao u Britaniju da odsluži ostatak kazne

FENA
Charles Taylor (Foto: AFP)
Charles Taylor (Foto: AFP)
Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor doputivao je u utorak u Veliku Britaniju kako bi odslužio ostatak svoje 50-godišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina.

On je zatražio od specijalnog suda sa sjedištem u Hagu, koji uživa podršku UN-a, da umjesto Britanije odsluži zatvorsku kaznu u Ruandi.

Taylor je predan predstavnicima britanske zatvorske službe nakon što je njegov avion sletio u 11 sati po britanskom vremenu, prenosi BBC.

On je osuđen u maju 2012. zbog pomaganja pobunjenicima koji su počinili zločine tokom građanskog rata u Sijera Leoneu.

Bivšeg predsjednika Taylora (65) osudio je Specijalni sud za Sijera Leone (SCSL), ali je suđenje održano u Hagu jer je slučaj izazvao nove nemire u zapadnoj Africi.

Holandija je pristala da održi suđenje samo u slučaju da on odsluži zatvorsku kaznu u drugoj zemlji.

SCSL navodi u saopćenju da je Taylor napustio Holandiju charter letom u utorak ujutro "u pratnji zatvorskih i sigurnosnih zvaničnika Specijalnog suda".

Njemu će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru otkako je uhapšen u martu 2006. godine, navodi se u saopćenju.

Prošlog je mjeseca Taylorova žalba na presudu odbijena, a sud je presudio da je njegova krivica dokazana van svake sunmnje.

On je osuđen po 11 tačaka, uključujući terorizam, silovanja, ubistva i korištenje djece vojnika u pobunjeničkim grupama u susjednom Sijera Leoneu tokom sukoba iz perioda 1991.-2002. godine u kojem je ubijeno oko 50.000 ljudi.

Ustanovljeno je da je bivši liberijski čelnik snabdijevao oružjem pobunjenike iz Ujedinjenog revolucionarnog fronta (RUF) u zamjenu za takozvane "krvave dijamanrte".

Pobunjenici su bili zloglasni po odsjecanju udova civilima i teroriziranju stanovništva.

Taylor je uvijek insistirao da je nevin i da je kontaktirao pobunjenike samo kako bi tražio od njih da prekinu s borbama.

On je prvi bivši šef države osuđen pred međunarodnim krivičnim sudom od Drugog svjetskog rata.