{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preporuke potrošačima u područjima zahvaćenim poplavama

F
16.5.2014. u 14:36
8
9
Preporuke potrošačima u područjima zahvaćenim poplavama
8
Preporuke potrošačima u područjima zahvaćenim poplavama
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Iz Agencije za sigurnost hrane BiH uputili su preporuke potrošačima u područjima zahvaćenim poplavama, u kojima ih podsjećaju kako poplave nose rizik od pojave infektivnih oboljenja zbog loših higijensko-sanitarnih uvjeta koji nastaju zbog otežanog vodosnabdijevanja i neadekvatne dispozicije otpadnih materija, kao i moguće kontaminacije hrane i vode za piće.
Hrana i voda za piće mogu biti uzroci i prenosnici niza crijevnih zaraznih oboljenja koja mogu poprimiti epidemijski karakter. Najvećem riziku izložene su najosjetljivije populacijske skupine – djeca, stare i bolesne osobe.

"Imajući u vidu naprijed navedeno", stoji u priopćenju "potrošačima u cilju zaštite zdravlja savjetujemo sljedeće: Voda za piće može biti kemijski i mikrobiološki kontaminirana u područjima zahvaćenim poplavama, te se preporučuje da se konzumira isključivo voda za koju postoje informacije da je sigurna za piće.
?
Zamućenu vodu ili vodu koja je promijenila boju, kao i vodu lokalnih i individualnih izvorišta (javne česme, izvori, bunari, itd.) iz područja zahvaćenih poplavama ne treba piti, niti koristiti za pripremu hrane i osobnu higijenu.
?
Vodu za koju se sumnja da je mikrobiološki kontaminirana treba prokuhati (najmanje 1 minut) ili je dezinficirati klornim preparatima. Prilikom dezinfekcije obvezno se pridržavati uputstva za korištenje i doziranje dezinfekcijskih preparata.
?
Ako se sumnja da je voda kemijski kontaminirana, prokuhavanje ili dezinfekcija nemaju nikakvog efekta, te se takva voda ne preporučuje za konzumiranje.
?
Prilikom pripreme i rukovanja s hranom pridržavati se mjera osobne i opće higijene, uz obvezno korištenje zdravstveno ispravne vode za piće.
?
Namirnice koje su na bilo koji način došle u kontakt s naplavnim ili otpadnim vodama u kući ili dvorištu obvezno baciti.

Potrošačima, takođe, preporučujemo da, ukoliko je moguće, redovito prate informacije o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće koje objavljuju nadležne institucije javnog zdravstva", priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: