BiH
8

Preporuke potrošačima u područjima zahvaćenim poplavama

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Iz Agencije za sigurnost hrane BiH uputili su preporuke potrošačima u područjima zahvaćenim poplavama, u kojima ih podsjećaju kako poplave nose rizik od pojave infektivnih oboljenja zbog loših higijensko-sanitarnih uvjeta koji nastaju zbog otežanog vodosnabdijevanja i neadekvatne dispozicije otpadnih materija, kao i moguće kontaminacije hrane i vode za piće.

Hrana i voda za piće mogu biti uzroci i prenosnici niza crijevnih zaraznih oboljenja koja mogu poprimiti epidemijski karakter. Najvećem riziku izložene su najosjetljivije populacijske skupine – djeca, stare i bolesne osobe.

"Imajući u vidu naprijed navedeno", stoji u priopćenju "potrošačima u cilju zaštite zdravlja savjetujemo sljedeće: Voda za piće može biti kemijski i mikrobiološki kontaminirana u područjima zahvaćenim poplavama, te se preporučuje da se konzumira isključivo voda za koju postoje informacije da je sigurna za piće. ? Zamućenu vodu ili vodu koja je promijenila boju, kao i vodu lokalnih i individualnih izvorišta (javne česme, izvori, bunari, itd.) iz područja zahvaćenih poplavama ne treba piti, niti koristiti za pripremu hrane i osobnu higijenu. ? Vodu za koju se sumnja da je mikrobiološki kontaminirana treba prokuhati (najmanje 1 minut) ili je dezinficirati klornim preparatima. Prilikom dezinfekcije obvezno se pridržavati uputstva za korištenje i doziranje dezinfekcijskih preparata. ? Ako se sumnja da je voda kemijski kontaminirana, prokuhavanje ili dezinfekcija nemaju nikakvog efekta, te se takva voda ne preporučuje za konzumiranje. ? Prilikom pripreme i rukovanja s hranom pridržavati se mjera osobne i opće higijene, uz obvezno korištenje zdravstveno ispravne vode za piće. ?

Namirnice koje su na bilo koji način došle u kontakt s naplavnim ili otpadnim vodama u kući ili dvorištu obvezno baciti.

Potrošačima, takođe, preporučujemo da, ukoliko je moguće, redovito prate informacije o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće koje objavljuju nadležne institucije javnog zdravstva", priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.