{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako postupati nakon što se voda povuče iz poplavljenog područja

F
21.5.2014. u 13:04
22
1
Kako postupati nakon što se voda povuče iz poplavljenog područja
22
Kako postupati nakon što se voda povuče iz poplavljenog područja
Ministarstvo zdravstva Federacije BiH izdalo je preporuke za stanovništvo i preporuke za distribuciju hrane u kolektivnim smještajima.
Navedene preporuke je potrebno slijediti u cilju zaštite zdravlja i lične bezbjednosti, a odnose se na mjere lične higijene, ishranu i snabdijevanje vodom, tretman otpada, ponašanje po povratku u objekte i domaćinstva u poplavljenim područjima.

Koristite flaširanu, dezinfikovanu ili proključalu vodu za piće, pranje ruku i zuba, pripremanje hrane i pranje posuđa. Konzerviranu hranu ili hranu iz tegli, koje su bile izložene poplavi, a koje su bile potpuno zatvorene, koristiti samo ako se dobro operu čistom vodom prije otvaranja.

Čuvajte hranu na suhim, čistim i provjetrenim mjestima. Perite ruke čistom vodom i sapunom prije pripremanja hrane i nakon pripremanja i čišćenja površina u kući ili brige o bolesnoj osobi, nakon upotrebe toaleta, nakon čišćenja naplavnog otpada i nakon rukovanja bilo kojim predmetima koji su došli u kontakt s naplavnom ili kanalizacijskom vodom.

Koristite kao toalet samo za to namijenjena mjesta (postojeći, pokretni ili privremeni-montažni WC), ne dozvolite djeci da se igraju tamo gdje se izlila voda od poplava, baciti hranu koja je pokvarena, baciti ostatke hrane (npr. iz frižidera i zamrzivača koji su bili bez struje ili bili u kontaktu s poplavnom vodom), ne prilaziti, niti dolaziti u kontakt s mrtvim životinjama, te ukoliko u okolini naiđete na njih obavezno obavijestite kantonalnu civilnu zaštitu.

Obavezno se javite najbližoj zdravstvenoj ustanovi, ukoliko osjetite ili imate neki od sljedećih simptoma (slabost, svrab, nagon na povraćanje, crvene oči, povrede po tijelu, proliv, kašalj, zapušen nos, temperaturu, crvenilo po koži, bol u glavi i mišićima) - navodi se.

Šta raditi s otpadom u toku poplavaOtpad privlači životinje (pacove, miševe, muhe i pse) koji mogu da prenesu razne bolesti. Zato je, kako se navodi, važno otpad odlagati samo u kontejnerima koji su za to namijenjeni.

"Držati otpad udaljeno od hrane i vode za piće. Ukoliko postoje mrtve životinje, ne dirati ih, nego obavezno pozvati veterinarsku službu ili veterinarsku inspekciju ili druge nadležne institucije. Ne čuvati hranu iz konzerve koju ste već otvorili i niste pojeli", ističe se.

Oprezno s vodom za pićeU toku poplava, voda za piće može da postane nečista za upotrebu kod ljudi i životinja. Zato je, kako se ističe, važno slušati isključivo obavještenja zavoda za javno zdravstvo o stanju vode za piće i njenoj ispravnosti.

"Koristiti flaširanu, dezinfikovanu ili prokuhanu vodu za piće, za pranje ruku i zuba, spremanja namirnica i pranje sudova. Ako niste sigurni da je voda ispravna, možete da je prokuhate tako što ostavite da vrije 1-5 minuta od momenta prvog vrenja. Uvijek pokriti posude gdje se drži voda za piće", navodi se.

Povratak kući nakon povlačenja vodePoslije povlačenja vode, važno je imati na umu da postoje rizici, koji mogu da budu opasni po zdravlje čitave porodice.

"Ako je stambeni ili poslovni objekt još pod vodom, obavezno obavijestite organe lokalne vlasti da pomognu da isključite struju i gas. Važno je da provjerite svoju kuću po danu, utvrditi da nema promjena u građevinskoj strukturi.

Ne voditi djecu da bi se izbjegao bilo kakav rizik. Ako osjetite miris gasa/plina, ne ulazite u kuću, ne uključujte struju i obavezno obavijestite organe lokalne vlasti. Samo ako ste na potpuno suhom mjestu možete da isključite struju. NIKADA ne isključujte ili uključujte struju ili električne aparate ako ste u dodiru s vodom. Ako još ima vode u vašoj kući, uđite u kuću u gumenim čizmama ili stavite plastične kese preko cipela. Ne dozvolite da voda od poplava bude u kontaktu s vašom kožom", navodi se i presizira da sve navedene postupke treba uraditi prije povratka trudnica, djece i starih i oboljelih osoba.

Čišćenje kuće nakon povlačenja vodeTrudnice, djeca i stare osobe ne treba da borave u kući dok ona ne bude potpuno očišćena i suha.

"Provjetrite dobro sve prostorije najmanje pola sata prije nego što uđete da čistite unutrašnjost kuće. Operite podove i zidove deterdžentom i vodom i uvijek koristite rukavice. Nakon toga obratite se najbližem zavodu za javno zdravstvo ili drugoj nadležnoj instituciji za dalje upute u vezi dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Poslije čišćenja i pranja obavezno operite dobro ruke čistom vodom i sapunom. Sav pribor za jelo i kuhanje, radne površine, predmete opšte upotrebe, posebno dječije igračke temeljito operite deterdžentom i toplom vodom. Svu odjeću i tkanine koje su bile pod vodom obavezno oprati deterdžentom i toplom vodom.

Moguće je da se u kući ili prostorijama koje su bile pod vodom stvorila buđ koja može da bude opasna po zdravlje. Ukoliko se javi curenje iz nosa, crvenilo po koži, otežano disanje, obavezno se treba što prije javiti ljekaru", navode iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Povratak u javne objektePoslije poplava, važno je provjeriti školske objekte prije ponovnog korištenja.

"Provjerite da pored javnog objekta (škole, vrtići, domovi zdravlja itd.) nema rizika od odrona. Isključite struju samo ako stojite na suhom mjestu. Provjetrite sve prostorije najmanje 30 minuta prije nego što uđete unutra. Čistiti samo u gumenim čizmama ili cipelama pokrivenim plastičnom kesom do koljena i uvijek koristiti rukavice. Provjerite opremu i namještaj i vidite da li su upotrebljivi. Izbacite sve knjige i papire koji su bili zahvaćeni poplavama. Operite podove i zidove deterdžentom i vodom i uvijek koristiti rukavice. Nakon toga obratiti se najbližem zavodu za javno zdravstvo za dalja uputstva u vezi dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Pozvati nadležne organe da provjere sve instalacije i odobre povratak", saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: