BiH
4

Preporuke za čišćenje poplavljenih područja

SRNA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izdao je opšte preporuke za sanaciju i preduzimanje mjera zaštite objekata i područja koja su bila pod vodom.

"Nakon povlačenja vode potrebno je držati se što dalje od električnih vodova, a njihovu lokaciju prijaviti elektrodistribuciji, prijaviti eventualna oštećenja gasovoda i gasnih uređaja i ne koristiti ih dok se ne poprave, a neophodno je da kvalifikovani stručnjaci pregledaju instalacije za dostavu gasa i električne energije", navode u Institutu.

U Institutu dodaju da od komunalnih preduzeća treba zatražiti čišćenje septičkih jama i ispiranje kanalizacionih sistema, a zbog mogućnosti miješanja sa kanalizacionom vodom obavezno je čišćenje vrućom vodom i deterdžentom ako je moguće uz obavezno korištenje gumenih rukavica i dezinfekcija zidova i podova prostorija u koje je dospjela poplavna voda.

Potrebno je baciti zagađene predmete i materijale koji se ne mogu očistiti i dezinfikovati, odjeću i obuću treba očistiti i oprati, a dječije igračke oprati i dezinfikovati.

Svu hranu koja je došla u direktan kontakt sa poplavnom vodom i svu kvarljivu hranu koja je stajala više od četiri sata na temperaturi većoj od pet stepeni Celzijusovih treba baciti.

Treba očistiti i sve radne površine i pribor za jelo i kuhanje, te izbjegavati vožnju automobilom zbog mogućih oštećenja puteva u poplavljenom području.

Što se tiče same dezinfekcije, iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske naglasili su da je neophoodno da građani nakon povlačenja vode iz stambenih i ostalih objekata, odmah detaljno, mehanički očiste i operu poplavljene površine od mulja, pijeska, naplavina, smeća, a poslije toga potrebno je da prostorije očiste vodom i deterdžentima.

Sve ove mjere neophodne su kako bi stručne ekipe koje izlaze na teren mogle kvalitetno provesti mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Plan izlaska na teren stručnih ekipa utvrđuje se sa lokalnim domovima zdravlja i za sve potrebne informacije neophodno se obratiti domovima zdravlja u poplavljenim područjima.