BiH
2

Preporuke Ekspertne grupe za izmjenu Ustava dostavljene Parlamentu

FENA
Patrick Moon (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Patrick Moon (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon nekoliko mjeseci konsultacija koje su vodile ka cilju poboljšanja Federacije BiH, očekuje se da izabrani zvaničnici Federacije BiH odluče riješiti problem nefunkcionalnosti i visokih troškova koji su rezultat Ustava, te da poboljšaju funkcionalnost, efikasnost i finansijsku isplativost Federacije BiH.

Ovo je navedeno u pisanoj izjavi američkog ambasadora u BiH Patricka Moona u kojoj se podsjeća da su konsultacije o procesu reforme Ustava Federacije BiH trajale nekoliko mjeseci s pojedincima, grupama i vladinim zvaničnicima kojima je bio cilj poboljšanja Federacije BiH.

Nakon tih konsultacija, 15. maja održana je konferencija na kojoj je ekspertna grupa prezentirala svoje preporuke predstavnicima civilnog društva i pravnim stručnjacima, a povratne informacije ekspertna grupa iskoristila je kako bi revidirala i doradila te preporuke.

Ovaj konačan tekst preporuka dostavljen je danas Parlamentu Federacije BiH, s očekivanjem da Parlament djeluje, rečeno je pisanoj Moonovoj izjavi.

"Snažno apeliram na njih da izaberu put koji će, u konačnici, voditi ka prosperitetu i razvoju. Imajući u vidu sveobuhvatnu podršku javnosti, realno je očekivati da će izabrani zvaničnici reagirati brzo kako bi promijenili Ustav Federacije BiH na osnovu ovih preporuka", kaže se nadalje u izjavi.

Moon dodaje da nema sumnje da će birači ocjenjivati postupke zvaničnika u vezi s ovim preporukama na izborima iduće godine, a Vlada SAD-a podržava prijedloge koji vode ka boljem sistemu upravljanja, kao veliki korak ka jačanju demokratije i način da svi građani FBiH dobiju bolje usluge.