{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Patrick Moon: Vrijeme je za bolju Federaciju BiH

12.5.2013. u 15:09
187
36
Patrick Moon: Vrijeme je za bolju Federaciju BiH
187
Patrick Moon: Vrijeme je za bolju Federaciju BiH
Patrick Moon (Foto: Klix.ba)
Američki ambasador u BiH Patrick Moon objavio je na svom blogu komentar o radu ekspertne grupe i reformi Federacije BiH. Komentar prenosimo u cijelosti.
- Prije tek nešto malo više od tri mjeseca najavio sam formiranje stručne grupe koja će razmotriti mogućnost veće funkcionalnosti, učinkovitosti i isplativosti Federacije BiH.

Iako ja govorim o reformi Ustava Federacije BiH već duže od godinu dana, došlo je vrijeme da se okupe pravnici i stručnjaci da prijedloge stave na papir. Kada sam predstavio stručnu grupu, rekao sam da će raditi nezavisno i samostalno se sastajati sa zainteresovanim grupama i pojedincima, te samostalno raditi na prijedlozima. Jedino što sam ja tražio jeste da rezultat reforme bude veća funkcionalnost i isplativost Federacije BiH, poboljšani demokratski standardi rukovođenja, viši nivo zadovoljenja potreba građana i odsustvo daljih podjela u BiH.

Ekspertna grupa je uradila više od očekivanog. Stručnjaci su analizirali probleme u postojećem ustavu, putovali širom Federacije BiH kako bi se sastali sa velikim brojem predstavnika vlasti i civilnog društva, te napravili set pragmatičnih, dobro osmišljenih preporuka. Njihov pristup, konsultacije od dna ka vrhu, akteri su prihvatili sa entuzijazmom, a za mnoge sagovornike ovo je bio prvi put da je iko tražio njihovo mišljenje i ideje po pitanju boljeg funkcionisanja Federacije BiH. Ovaj inkluzivni proces se nastavlja i ove srijede, 15. maja, kada ćemo, zajedno sa Evropskom unijom, biti pokrovitelji konferencije na kojoj će se pod vođstvom ekspertne grupe, a uz učešće predstavnika civilnog društva, zainteresovanih građana i drugih aktera, voditi otvorena diskusija o preporukama ekspertnog tima.

Ekspertna grupa će na konferenciji prezentirati svoju viziju reforme koja se zasniva na 181 preporuci. Preporuke su rezultat njihove ozbiljne, detaljne analize problema u Federaciji BiH, te nude rješenja za neke od najočiglednijih i najaktuelnijih problema. Nema nikakvog paketa ustavnih promjena niti formulacija ustavnih odredbi. Niti sam ja, niti je iko iz moje ambasade, ponudio bilo kakve preporuke. Nema nikakvog “američkog prijedloga”.

Umjesto toga, ponuđen je 181 veoma precizan i pragmatičan prijedlog sa fokusom na praktičnim promjenama oko kojih se građani mogu složiti. Ove promjene bi donijele značajne uštede troškova u funkcionisanju Federacije BiH i kantonalnih struktura. One jačaju ravnopravnost i poštivanje ljudskih prava za sve građane Federacije BiH. One poboljšavaju demokratske principe putem većeg stepena izbalansiranosti prava između pripadnika konstitutivnih naroda i onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda. I, možda ono što je najvažnije, rješavaju problem funkcionalnosti koji otežava odgovorno rukovođenje u Federaciji BiH.

Iako detalje ostavljam ekspertima, posebno sam impresioniran nastojanjima da se naprave preporuke koje svi građani Federacije BiH mogu podržati, dakle ideje poput vezivanja plata parlamentaraca za uspostavljanje vlade, ograničavanje mogućnosti za blokiranje uspostavljanja vlade ili procesa donošenja odluka, jačanje ovlasti lokalnih opštinskih nivoa i stvaranje snažnijeg Parlamenta čija izvršna vlast predstavlja većinu. Oni kažu ono što se većina političkih lidera grozi da prizna - da sadašnji sistem ne služi interesima građana i da nije održiv. Preporuke ekspertnog tima da se smanji veličina federalne vlade, obim povlastica i kompenzacija za političare odražavaju društvenu i ekonomsku stvarnost u Federaciji BiH, te će na godišnjem nivou uštediti milione KM poreskih obveznika.

Kad sam započeo priču o reformi Federacije BiH, bio sam uvjeren da postoji mnogo, relativno jednostavnih rješenja kojima bi se poboljšao Ustav Federacije BiH, mnogo promjena koje bi bile u interesu svih građana, promjena koje ne bi bile usmjerene protiv bilo koje konstitutivne ili druge grupe ljudi, promjena koje bi svi sa lakoćom podržali. Znao sam, također, da je put uspjeha zahtijevao odbacivanje uobičajene prakse i pogrešnog pristupa koji je ovdje često na djelu – principa sve ili ništa. Stručni tim predlaže veliki broj popravaka koji se mogu uraditi, a koji će donijeti poboljšanje. Cilj ovog procesa je pokazati da postoji podrška za poboljšanje ustava i da je moguće naći praktična rješenja oko kojih će se ljudi složiti. Sa nacrtom preporuka ekspertnog tima, približili smo se zajedničkom razumijevanju o tome šta reforme mogu i treba da budu. Imamo konkretne ideje o tome kako rješavati bolne probleme u Federaciji BiH. Ali, ove preporuke nisu konačne - ekspertna grupa želi čuti povratne informacije o svojim idejama i napraviti bolje preporuke prije nego što se one pošalju vladi Federacije BiH i političkim liderima.

Građani Federacije BiH smatraju da su njihove institucije vlasti nefunkcionalne i da se moraju mijenjati na bolje. Reforma Federacije BiH je nužnost, ali ja sam uvijek smatrao da je na predstavnicima lokalnih vlasti, pravnim stručnjacima, liderima civilnog društva i građanima da se slože oko zajedničke vizije za bolju i funkcionalniju Federaciju BiH. Moja će vas ambasada i dalje podržavati u vašim nastojanjima. U konačnici će Parlament Federacije BiH morati usvojiti ustavne promjene. Uvijek je moguće pronaći izgovore i razloge zašto ova nastojanja ne mogu uspjeti. To je lako. Međutim, bit će iznimno teško za političke lidere da objasne građanima Federacije BiH zašto bi iko odbacio pokušaje da funkcionisanje Federacije učini efikasnijim i zašto bi ih iko lišavao njihovog prava da imaju jeftiniju i demokratskiju vlast.

Vaši predstavnici moraju odlučiti žele li riješiti problem nefunkcionalnosti, skupoće i neuspjeha da služe građanima po postojećem ustavu i napraviti neophodne promjene nakon kojih bi Federacija BiH odgovorila potrebama građana i zaštitila njihova prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: