EU integracije
0

Preostalo još 11 uslova za ukidanje viza BiH

SRNA
Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH procjenjuje da bi BiH u prvoj polovini iduće godine mogla ispuniti preostalih 11 uslova za liberalizaciju viznog režima, te da bi u julu 2010. godine mogle biti ukinute vize za putovanje građana BiH u zemlje EU.

"Preostalo je da BiH ispuni 11 obaveza od kojih su neke već u fazi ispunjavanja, zbog čega smo procijenili da bi sve obaveze mogle biti završene u prvoj polovini naredne godine, a da bi vize mogle biti ukinute u sedmom mjesecu", izjavio je Srni zamjenik predsjedavajućeg Komisije za evropske integracije Drago Ljubičića.

On je naveo da je pomoćnik ministra bezbjednosti BiH i predsjedavajući interresorne radne grupe za pregovore o liberalizaciji viznog režima Samir Rizvo upoznao danas u Sarajevu članove komisije o izvršavanju Plana aktivnosti za ispunjavanje preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Podsjećajući da je dio preostalih obaveza u nadležnosti određenih ministarstava BiH, a dio u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, odnosno entitetskih parlamenata, Ljubičić je rekao da je Komisija zaključila da se danas razmatrana i usvojena informacija o izvršavanju Plana aktivnosti iz Mape puta dostavi poslanicima i delegatima u Prlamentarnoj skupštini BiH, kao i poslanicima u parlamentima Republike Srpske i Federacije BiH.

Kako bi Evropska komisija donijela odluku o ukidanju viznog režima, BiH treba da usvoji preostale podzakonske akte o graničnoj kontroli, da sve granične prelaze opremi elektronskim čitačima biometrijskih pasoša, te da počne sa izdavanjem ovih pasoša, odnosno putnih listova za izbjeglice i lica bez državljanstva BiH.

Među preostalim obavezama su i iznalaženje stalnog rješenja za  izbjeglice sa Kosova i Metohije, njih oko hiljadu i po, koji su na prostore BiH došli 1999. godine u vrijeme NATO bombardovanja ove južne srpske pokrajine. 

Da bi dobila liberalizaciju viznog režima, BiH treba da usvoji akcioni plan, odnosno strategiju o borbi protiv organizovanog kriminala, izmjene i dopune Krivičnog zakona, te dogovori rješenja o razmjeni podataka između policijskih tijela u BiH.
U preostale obaveze spadaju i usvajanje zakona o pranju novca i finansiranju terorizma, zakona o antikorupcionom tijelu, izbor rukovodećih ljudi u policijskim agencijama, te rješavanje pitanja ombudsmena na nivou BiH, odnosno na nivou Republike Srpske i Federacije BiH.