{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo istaknuti filmski radnik Gojko Šipovac

S
Sarajevo-x.com
27.3.2012. u 13:18
0
0
Preminuo istaknuti filmski radnik Gojko Šipovac
0
Preminuo istaknuti filmski radnik Gojko Šipovac
Gojko Šipovac
Gojko Šipovac, istaknuti reditelj i filmski radnik, preminuo je u utorak u 86. godini. Komemoracija će se održati 28. marta u 11 sati u Meeting Pointu u Sarajevu. Posljednji ispraćaj je istog dana u 14 sati na Gradskom groblju Lav.
Gojko Šipovac rođen je u Nevesinju 1926. godine a filmom se počeo baviti već 1953. kada je bosanskohercegovačka kinematografija bila tek u povoju. Tokom života režirao je brojne kratke, dokumentarne i igrane filmove. Među njegovim značajnim filmovima su kratki dokumentarni filmovi "Voda" iz 1959. godine, "Svojim snagama" iz 1961. te "Niste krivi" iz 1962. Na igranom filmu debitirao je zajedno sa Hajrudinom Šibom Krvavcem u omnibusu "Vrtlog" 1964. sa segmentom "Močvara". Nakon toga režirao je igrane filmove "Sretni umiru dvaput" iz 1966., "Opatica i komesar" iz 1968., te film "So" iz 1973. Radio je i kao asistent režije na filmovima "Crni biseri" Tome Janića i "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Šibe Krvavca.
 
Gojko Šipovac je bio dugogodišnji član Udruženja filmskih radnika BiH i 2007. godine nagrađen je nagradom Udruženja "Ivica Matić" za životni doprinos bosanskohercegovačkom filmu.

"Bio je važan i do samoga kraja aktivan član Udruženja, a njegova mudrost i iskustvo će nam itekako nedostajati", saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.
 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: