{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo Aziz Aganović osumnjičen za zločine u Rogatici

F
13.1.2014. u 13:51
1
8
Preminuo Aziz Aganović osumnjičen za zločine u Rogatici
1
Preminuo Aziz Aganović osumnjičen za zločine u Rogatici
Foto: Klix.ba
Aziz Aganović, osumnjičen za zločine počinjene u Rogatici, preminuo je 11. januara pa će postupak protiv njega biti obustavljen, rečeno je na ročištu pred Sudom BiH.
"Nažalost, sad sam dobio informaciju da je moj branjenik umro", kazao je Fadil Abaz.

Sutkinja Minka Kreho je rekla da se razdvaja postupak protiv Aganovića u odnosu na ostalu šestoricu osumnjičenih, a da će, nakon što bude pribavljen dokaz, postupak protiv njega biti obustavljen.

Na ročištu je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane šestorici osumnjičenih za zločine počinjene u Rogatici, čemu se odbrana usprotivila.

Tužilac Mirza Hukeljić je kazao da traži mjere zabrane putovanja, napuštanja mjesta boravišta i sastajanja osumnjičenih između sebe i sa svjedocima.

"Tužilaštvo nije našlo okolnosti koje upućuju na opasnost od bjekstava. Mjera napuštanja boravišta najprigodnija je mjera obezbjeđenja prisustva u toku trajanja pretresa", rekao je Hukeljić.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Muhameda Šišića, Izeta Hadžića, Tarika Šišića, Emira Drakovca, Zahida Alića i Aziza Šušu da su 28. augusta 1992. izvršili napad na civile srpske nacionalnosti koji su se s područja općine Goražde kretali prema Rogatici.

Državno tužilaštvo smatra da je u napadu ubijeno više od 20 žrtava – uglavnom žena, djece i staraca srpske nacionalnosti.

Branioci osumnjičenih zatražili su da se prijedlog Tužilaštva odbije kao neosnovan.

Muhidin Kapo, branilac osumnjičenog Muhameda Šišića, naveo je da je ova istraga otvorena još 2006. godine.

"Moj branjenik je više puta saslušan i uvijek se javljao. Nema veze sa izvršenjem djela. Nema potrebe za određivanjem bilo kakvih mjera", kazao je Kapo.

Slične argumente iznijeli su i branioci ostalih osumnjičenih, a Sud će odluku donijeti naknadno, prenosi BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: