{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uhapšeno osam osoba osumnjičenih za ratne zločine u Rogatici

17.10.2013. u 09:13
219
36
Uhapšeno osam osoba osumnjičenih za ratne zločine u Rogatici
219
Uhapšeno osam osoba osumnjičenih za ratne zločine u Rogatici
Foto: Arhiv
Po nalogu Tužilaštva BiH, ovlašteni policijski djelatnici SIPA-e, rano jutros lišili su slobode osam osoba, osumnjičenih za ratne zločine na području Rogatice.
Slobode su lišeni: Marković Radomir, rođen 22.06.1954. godine; Kušić Mile, rođen 07.01.1971.; Božović Dragan, rođen 19.03.1968.; Perković Saša, rođen 14.10.1971.; Gluhović Radomir, rođen 07.01.1964.; Radović Pero, rođen 16.05.1963.; Vukašinović Ilija, rođen 14.09.1961.; Vukašinović Miloš, rođen 01.03.1968., svi iz Rogatice.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su u okviru širokog i sistematičnog napada, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na području općine Rogatica, kao pripadnici snaga VRS-a, u septembru 1992. godine, naoružani automatskim naoružanjem, vršili progon bošnjačkog civilnog stanovništva iz više sela uključujući sela Vragolovi, Golubovići i Karačići.

Optuženi su vršili progon i pljačku imovine, a kada su u jednoj garaži na području sela Karačići pronašli 20 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena i djece, koji su se tu sakrili bježeći od napada, premjestili su ih u obližnju štalu, gdje su zatvoreni, nakon čega je optuženi Kušić Mile, pucao rafalno iz automatskog oružja na ove osobe sa namjerom da ih usmrti, te su tada ubijene sve zatočene osobe.

Tom prilikom štalu je zahvatio požar, pa su na toj lokaciji na zgarištu, pronađeni ostaci tijela četir osobe, a za tijelima ostalih žrtava, još uvijek se traga.

Optuženi Kušić Mile i Vukašinović Ilija, terete se da su prilikom napada na Kramer Selo, u općini Rogatica, Vukašinović Ilija, izdvojio i usmrtio jednog muškarca bošnjačke nacionalnosti, a optuženi Kušić, pucao iz automatskog oružja u noge jednom muškarcu bošnjačke nacionalnosti, zahtjevajući da mu preda zlato i dragocjenosti.

Optuženi Kušić Mile, Vukašinović Ilija i Perković Saša, terete se da su nakon što su nezakonito lišeni slobode civili iz mjesta Kramer Selo i Rakitnica, natjerali civile da se kreću prema naselju Han Stjenica i zgradi osmogodišnje škole, te tom prilikom odvajali muškarce od žena i djece, nakon čega su žene i djeca protuzakonito zatvoreni a veći broj muškaraca ubijen, čija tijela do danas nisu pronađena.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti, iz članka 172. KZ BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tuilac će odlučiti o pokretanju prijedlog za određivanje mjere pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: