BiH
1

Danas presuda Sulejmanu Mujagiću za zločine nad ratnim zarobljenicima

FENA
Sulejman Mujagić
Sulejman Mujagić
Kantonalni sud u Bihaću izreći će danas presudu Sulejmanu Mujagiću, bivšem pripadniku Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, optuženom za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Velike Kladuše.

Tužilac Nazif Felić u završnoj riječi ocijenio je kako je bez dvojbe dokazano da je optuženi 6. marta 1995. godine u rejonu Kumarica ubio jednog zarobljenog pripadnika ABiH, a drugog ranio.

On je zatražio da Mujagić bude proglašen krivim i kažnjen u skladu sa zakonom, dok je branilac Ilijaz Midžić zatražio da optuženi bude oslobođen odgovornosti.

Midžić je u završnoj riječi naveo da su izjave pojedinih svjedoka Tužilaštva upitne s obzirom na nedosljednost u iskazima tokom postupka.

On je naglasio da njegov branjenik od prvog dana tvrdi da se ne sjeća spornog događaja niti da mu se on može pripisati.

Prije okončanja dokaznog postupka, nalaz i mišljenje iznijele su vještakinje Ivanka Jakovac i Nada Milanović, koje su ocijenile da je Mujagić sposoban za normalno rasuđivanje i djelovanje, te da nema znakova da je psihički bolestan.

"Optuženi ima normalne intelektualne sposobnosti koje odgovaraju njegovoj dobi i obrazovanju, uračunljiva je i duševno dovoljno razvijena osoba sa slabom kontrolom emotivnih impulsa. S aspekta psihološkog vještačenja, nije utvrđeno da ima deficit pamćenja. Radi se o normalno duševno razvijenoj osobi sa prosječnim intelektualnim sposobnostima", kazala je Jakovac, klinički psiholog.

Nada Milanović, specijalista psihijatrijske struke, na osnovu dostupnih nalaza i pregleda u bolnici, zaključila je da je Mujagić u vrijeme kada je počinjeno krivično djelo magao normalno da rasuđuje.

"Medicinska dokumentacija iz spisa o njegovom ranjavanju ukazuje da se ne radi o težim ozlijedama. Tvrdnje da se ne sjeća kritičnog događaja, a istvoremeno interpretira događaje bliske tom, uz tvrdnju da nije počinio ono štu mu se stavlja na teret, treba uzeti s rezervom", kazala je Milanović.

Mujagić je uhapšen je 28. novembra 2012. godine u SAD-u, nakon čega je izručen BiH, prenosi Balkanska istraživačka mreža BiH.