BiH
43

Preminuo Amir Jaganjac, bivši predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH

FENA
Amir Jaganjac (Foto: FENA)
Amir Jaganjac (Foto: FENA)
Amir Jaganjac, sudija i bivši predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH, preminuo je danas u Sarajevu u 59. godini, potvrđeno je Feni iz Vrhovnog suda FBiH.

Amir Jaganjac, rođen je 15. aprila 1958. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1980., a pravosudni ispit položio 1984. godine.

Sudijsku karijeru započeo je kao sudija Općinskog suda II Sarajevo u oktobru 1985. godine.

U augustu 1992. izabran je za sudiju Višeg suda u Sarajevu, a od novembra 1993. do jula 1996. godine obavljao je dužnosti sudije Okružnog vojnog suda Sarajevo.

Od jula 1996. do aprila 2003. radio je kao sudija Kantonalnog suda u Sarajevo, a u martu 1999. imenovan je za predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.

Od 1. aprila 2003. godine obavljao je poslove sudije i predsjednika Vrhovnog suda FBiH.

Za člana VSTV-a BiH izabran je u junu 2012. od sudija Vrhovnog suda Federacije BiH i tu funkciju je obavljao do januara 2013. godine.

Amir Jaganjac je kao ugledni i svestrano angažirani član pravosudne zajednice tokom iznimno bogate profesionalne karijere obavljao i niz drugih dužnosti.

Između ostalog, bio je predsjednik Komisije za polaganje pravosudnog ispita u FBiH, predsjednik Komisije za imenovanje vještaka u FBiH, član osnivačke skupštine Udruženja za krivično pravo i kriminologiju FBiH, predsjednik Udruženja sudija Kantona Sarajevo i član Predsjedništva tog udruženja, kao i član Predsjedništva Udruženja sudija FBiH i edukator Centra za edukaciju sudija i tužitelja.

Komemoracija povodom smrti Amira Jaganjca bit će održana 9. novembra u 11 sati u prostorijama Vrhovnog suda FBiH, a vrijeme sahrane bit će naknadno saopćeno.