BiH
235

Petrović o smrti profesora Mustafe Imamovića: Otišao je čovjek koji je bio institucija

Klix.ba
Mustafa Imamović (Foto: Oslobođenje)
Mustafa Imamović (Foto: Oslobođenje)
Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Borislav Petrović rekao je da je odlazak profesora emeritusa Mustafe Imamovića veliki gubitak za Pravni fakultet i cijelu akademsku zajednicu.

"Usudio bih se reći da je profesor Imamović bio prava institucija, i kao čovjek i kao institucija. Izveo je mnoge generacije studenata, a ne znam da li ima iko danas na našem fakultetu koga Imamović nije dočekao u svojstvu profesora, dekana ili predsjednika Upravnog odbora", kazao je Petrović.

Sadašnji dekan Pravnog fakulteta rekao je da je Imamović bio posvećen svom poslu i nauci te da je često na fakultetu boravio više nego kod kuće.

Borislav Petrović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Borislav Petrović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Mislim da ćemo tek njegovim odlaskom postati svjesni šta smo izgubili", dodao je Petrović.

Profesor Mustafa Imamović preminuo je jučer u Sarajevu.

Mustafa Imamović je rođen 29. januara 1941. godine u Gradačcu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Studirao je, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je profesor historije države i prava na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Tokom univerzitetske karijere predavao je na pravnim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Mostaru i Rijeci. Također je predavao na Odjeljenju za historiju Yale Univerziteta (New Haven) te na više drugih univerziteta u SAD-u.

Autor je monografija "Pravni položaj i unutrašnji politički razvitak BiH 1878.-1914.", za koju je dobio republičku nagradu za nauku "Veselin Masleša", zatim "Bosanski Ustav" i "Bošnjaci u emigraciji". Koautor je monografija "Muslimani i bošnjaštvo" i "Ekonomski genocid nad Muslimanima", kao i knjige "Bosna i Hercegovina od najstarijih vremena do kraja drugog svjetskog rata".

Autor je i koautor nekoliko univerzitetskih i srednjoškolskih udžbenika. Uz to je do sada objavio blizu 350 studija, rasprava i članaka iz historije političkih i pravnih institucija BiH i bivše Jugoslavije, političkog i kulturnog razvitka Bošnjaka, različitih aspekata jevrejske historije i općenito razvitka civilizacije. Bio je urednik i član redakcije više časopisa i enciklopedija.

Do sada mu je više radova prevedeno i objavljeno na engleskom, njemačkom, španskom, albanskom, turskom, arapskom i perzijskom jeziku.

Vrijeme i mjesto sahrane bit će naknadno saopćeni.