{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijer Tuzlanskog kantona i ministri sastali se sa radnicima fabrike "Aida"

F
4.11.2014. u 15:33
0
3
Premijer Tuzlanskog kantona i ministri sastali se sa radnicima fabrike "Aida"
0
Premijer Tuzlanskog kantona i ministri sastali se sa radnicima fabrike "Aida"
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Sredinom ovog mjeseca očekuje se upošljavanje dva pogona Fabrike obuće "Aida". To je rezultat nastojanja Vlade Tuzlanskog kantona da za radnike ove fabrike osigura posao.
Ovo su, između ostalog, radnicima Fabrike obuće "Aida" na jutrošnjem sastanku prezentirali premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i ministar industrije, energije i rudarstva Mulaga Fejzić.

Sastanku je također prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Midhat Dobrnjić.

Devet predstavnika Sindikata Fabrike obuće "Aida", po tri iz sva tri pogona, ovom su prilikom tražili rješavanje problema koji su ih naveli da se okupe pred zgradom Vlade TK, navodi se u saopćenju Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

Zahtjevi radnika se prije svega tiču osiguranja posla za sva tri pogona, izmirenja plata, toplog obroka i naknade za prevoz za septembar 2014.

Sindikat FO "Aida" zahtijeva materijalno zbrinjavanje radnika za vrijeme nezaposlenosti i uplatu sredstava za penzioniranje radnika koji su ispunili uslov, te rješavanje statusa tehnološkog viška.

Resorni ministar je radnike upoznao i s Ugovorom o kooperaciji, koji je "Aida" potpisala sa gračaničkom firmom Forteks.

Shodno ovom ugovoru Fortex će u narednim danima, nakon što stigne pošiljka materijala, dio posla dati fabrici obuće "Aida".

Naime, Forteks je dogovorio određene poslove sa kompanijom iz Italije, ali će dio ugovorenog posla, koji prevazilazi njegove kapacitete, ustupiti "Aidi".

Na ovaj način sredinom ovog mjeseca očekuje se upošljavanje dva pogona "Aide", a do kraja mjeseca realizacijom dogovora sa drugim kupcima uposlit će se i treći pogon.

Također značajno je istaći da su već postignuti dogovori i osigurani poslovi koji će uposliti sve pogone "Aide" u vrijeme sezone proljeće - ljeto 2015.

Premijer Umihanić i resorni ministar Fejzić radnike su upoznali sa zakonskim ograničenjima kada su u pitanju izmirenja plata, toplog obroka i naknada za prevoz te zatražili od predstavnika Sindikata da svoje zahtjeve artikulišu i upute preko Uprave fabrike, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: