{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici "Aide" nezadovoljni prijedlozima Vlade TK, ostaju i dalje na raskrsnicama

27.11.2014. u 15:12
6
2
Radnici "Aide" nezadovoljni prijedlozima Vlade TK, ostaju i dalje na raskrsnicama
6
Radnici "Aide" nezadovoljni prijedlozima Vlade TK, ostaju i dalje na raskrsnicama
Predstavnici radnika Fabrike obuće "Aida" razgovrali su u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli sa premijerom Bahrijom Umihanićem i ministrima u Vladi TK o načinima prevazilaženja trenutnih problema i deblokadi glavnih gradskih saobraćajnica.
"Izašli smo pred radnike i rekli im kakvi su prijedlozi Vlade TK. Narod to neće prihvatiti. Odlučili su i dalje ostati na raskrsnicama“, kaže Hasan Užičanin, član Sindikata "Aide“.

Vlada TK je radnicima ponudila isplatu socijalne pomoći, a predložila je predstavnicima radnika da upute zahtjev novoj Vladi TK da ih uvrsti u budžet za 2015. godinu pod stavku materijalnog zbrinjavanja u vrijeme nezaposlenosti.

"Prošli put su nam podijelili po 150 KM i obećali nam posao. Međutim, posla nema i zbog toga tražimo da nas materijalno zbrinu“, kaže Užičanin.

Fabrika obuće "Aida“ je u većinskom vlasništvu Tuzlanskog kantona, dok druga preduzeća čiji radnici traže materijalno zbrinjavanje nemaju takav status.

Upravo su se i predstavnici uništenih preduzeća sa područja TK, okupljenih oko Sindikata solidarnosti, sastali sa premijerom Umihanićem i ministrima u Vladi TK.

"Razgovarali smo o isplati po 400 KM novčane pomoći za oko 700 radnika iz ovih desetak preduzeća. Premijer je rekao da novac nije problem ako takav prijedlog prihvate u Skupštini TK“, kaže Sakib Kopić.

Dio radnika je i dalje ostao u prostorijama Skupštine TK, gdje čekaju konačan odgovor Kolegija Skupštine o tome hoće li održati zajednički sastanak.

"Još uvijek ne znam ostajemo li ili idemo. Ima umornih i iscrpljenih radnika. Sačekat ćemo još malo“, kaže Sakib Kopić.

Glavne gradske raskrsnice su u blokadi, a otvorena je samo jedna traka i to ona koja od BKC-a vodi ka naselju Miladije, odnosno ka zapadnom izlazu iz grada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: