BiH
4

Radnici "Aide“ sutra ponovo ispred Vlade TK, traže hitne odgovore premijera

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uzalud su danas radnici Fabrike obuće Aida čekali da im se saopšte zaključci Kolegija Vlade TK. Rečeno im je kako će odgovore na postavljena pitanja dobiti u četvrtak u 14 sati u prostorijama preduzeća.

"Nećemo ih čekati do 14 sati. U četvrtak ujutro smo ponovo ispred Vlade TK. Tražimo da nam se odmah obrate premijer Bahrija Umihanić i resorni ministar“, kaže Haso Užičanin, sindikalni predstavnik Fabrike obuće Aida.

Radnicima Aide, prema tvrdnjama Užičanina, nisu saopšteni zaključci Kolegija Vlade TK. Međutim, Služba za informisanje Vlade TK u srijedu popodne je proslijedila medijskim kućama dio donesenih zaključaka.

"Vlada TK razmotrila je zahtjeve Sindikata Fabrike obuće Aida i zaključila da ne postoji zakonski osnov da se udovolji zahtjevu za materijalno zbrinjavanje za vrijeme nezaposlenosti“, saopšteno je iz Vlade TK.

Hasan Užičanin kaže kako radnicima niko nije prenio takav zaključak.

"Vidite kako igraju dvostruku igru. Mi smo se smrzavali cijeli dan, a oni su nam rekli da će nam te zaključke saopštiti sutra u 14 sati“, kaže Užičanin.

U saopštenju Vlade TK navedeno je kako je samo u ovoj godini Fabrici obuće Aida doznačeno 244.400 KM budžetskih sredstava. Navedeno je kako je predsjednik Nadzornog odbora Zlatko Kovačević iznio podatak kako je plata nekvalifikovanog radnika u Aidi između 200 i 300 KM, a radnika sa srednjom stručnom spremom do 800 KM. Također, Kovačević je naveo kako topli obrok nije 1.5 KM već 3 KM, te da je dnevnica 10 KM, a ne 5 KM kako se pominjalo u prethodnom periodu.

"Moramo biti pošteni i reći kako je tačno da je topli obrok 3 KM. Ali, šta nam vrijedi topli obrok ako nemamo posla. Mi tražimo da pokrenu proizvodnju i da radimo“, kaže Hasan Užičanin.

Radnici Fabrike obuće Aida su početkom novembra u nekoliko navrata blokirali glavne gradske saobraćajnice. Ukoliko budu izigrani od Vlade TK, kažu kako će ponovo na ulicu.