|

Premijer RS-a pokušao objasniti razliku između nove deklaracije SDA i one od prije 10 godina

Premijer RS-a pokušao objasniti razliku između nove deklaracije SDA i one od prije 10 godina
14
D. Be.
19.9.2019. u 09:15
75
komentara
14

dijeljenja
Premijer RS-a pokušao objasniti razliku između nove deklaracije SDA i one od prije 10 godina Foto: M.D./Klix.ba
Premijer entiteta Republika Srpska Radovan Višković je uoči sinoćnjeg glasanja u Narodnoj skupštini RS-a o smjeni potpredsjednika Senada Bratića zbog usvojene deklaracije SDA, pokušao objasniti zbog čega se digla tolika galama i šta je razlika u odnosu na dokument usvojen prije deset godina.
"Svi koji govore da nema nikakve razlike između sadašnje Programske deklaracije SDA i deklaracije koju je ova partija usvojila prije 10 godna griješe, jer je razlika suštinska i velika. Razlika je u tome što se u ranijim deklaracijama SDA zalagala za Republiku BiH i građansku državu kroz promjene ustavnog uređenja", rekao je Višković.

On je napomenuo da promjene ustavnog uređenja nisu moguće bez saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Predsjednik Vlade RS-a smatra da je sada Republika BiH proklamovana u programskim ciljevima SDA organizovana na principu tri nivoa vlasti - regionalni, općinski i državni.

"Znači, ovo nema veze s prudskim sprozumom. Zato je iz RS-a došao ovakav zahtjev i odgovor. Skoro da nema razlike u stavu o navedenom dokumentu svih političkih partija iz RS-a. Za ovo nam je neophodno potpuno jedinstvo", dodao je Višković.

On je podsjetio da je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik imao sastanak s liderima PDP-a i SDS-a te da je u subotu zakazan sastanak u Srbiji na najvišem nivou na kojem će biti riječi o svim važnim pitanjima.

Višković smatra da sve političke partije iz RS-a moraju imati jedinstven stav.

"Nadam se da ćemo nakon sastanka u Srbiji postići kompromis kako da djelujemo u budućnosti, jer je ovo ozbiljno pitanje za nas i udar je na RS. Ima mnogo skrivenog u dokumentu SDA i to je veliki problem", kaže Višković.
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...