BiH
0

Premijer Nikšić zatražio povlačenje jednog zakona s dnevnog reda

FENA
Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu da u ime predlagača, Vlade FBiH, povlači s dnevnog reda predloženi zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine u FBiH, ali do ovog trenutka nije jasno da li će se to i desiti.

Neki poslanički klubovi problematiziraju, naime, da li bi udovoljavanje premijerovom zahtjevu bilo u skladu s Poslovnikom ili ne.

Šef poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice BiH Marinko Čavara je nakon premijerovog obraćanja rekao da zakon ne može biti povučen jer je predsjedavajući Doma Fehim Škaljić i formalno otvorio tu tačku dnevnog reda, na šta je šef Kluba Socijaldemokratske partije BiH Jasenko Selimović kazao da je to proceduralno moguće jer predsjedavajući nije istovremeno otvorio i raspravu prije premijerovog izlaska za parlamentarnu govornicu.

Nakon oprečnih mišljenja više narednih diskutanata, Selimović je zatražio pauzu radi uvida u dio stenograma koji se odnosi na početak ove tačke dnevnog reda.

Pauza je u toku.

Premijer Nikšić je povlačenje zakona zatražio nakon što je u prethodnoj tački dnevnog reda, Predstavnički dom odbacio drugi Vladin predloženi zakon - o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH. Oba propisa je Vlada predložila u setu više antikorupcijskih zakona, a Nikšić je zahtjev za povlačenje obrazložio time što su tokom prethodne tačke dnevnog reda iznesene negativne primjedbe na račun teksta čije povlačenje traži.