BiH
0

Parlament FBiH dotakao dno: Bojkot glasanja i kraj sjednice bez najave nastavka

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Neuobičajenu situaciju danas na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, u kojoj je gotovo dva sata raspravljano o tome da li se može povući s dnevnog reda jedan zakon ili ne, okončao je, kao i sjednicu, predsjedavajući Fehim Škaljić time što je dao da se glasa o samom zakonu.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Na monitoru je stajalo da zakon nije podržao nijedan poslanik, odnosno da je protiv bilo njih 27, a sedam suzdržanih.

Glasanje su bojkotovali poslanici SDP-a i SBiH-a. Članovi SDP-a su napustili salu tokom glasanja jer je po njihovom mišljenju, zakon povučen već po otvaranju ove tačke dnevnog reda.

Za članove SDP-a, ali i za neke članove drugih partija, upitna je validnost ishoda današnje sjednice.

SDP dovodi u pitanje i kvorum jer iz rezultata na monitoru proizilazi da su glasala 34 poslanika u Domu koji ukupno ima 98 članova.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Predsjedavajući Škaljić je u jednoj fazi rasprave o tome da li je, poslovnički, zakon već povučen, odnosno da li to uopšte može biti učinjeno u konkretnoj situaciji, dao da se provjerava kvorum i tada je bilo 75 prisutnih.

Nekadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić, čiji se autoritet u Federalnom parlamentu naročito cijeni, rekao je uoči glasanja da je povlačenje zakona bio, gledajući po Poslovniku, korektan potez te je Škaljiću predlagao da prekine sjednicu, a da Zakonodavno-pravna komisija u nastavku, nekog drugog dana, riješi dilemu koju on lično nema, kako je dodao.

"Smatram da je premijer imao poslovničko pravo povući zakon. Ovoliko dno Parlament, otkad radi, nije dotakao", kazao je Softić povodom polemika da li se zakon može povući ili ne, koje su na mahove izlazile izvan kodeksa.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Prigovorio je i da su neki poslanici vrijeđali aktuelnog predsjedavajućeg.

Po okončanju zasjedanja, na izlasku iz sale, gotovo da nije bilo komentara, poslanici su se razišli neuobičajeno tiho.

Zakon o kojem je ovdje riječ je predložila Federalna vlada u setu antikorupcijskih zakona u FBiH, a njegova materija je - oduzimanje nezakonito stečene imovine. Povlačenje je odmah po otvaranju tačke dnevnog reda proglasio premijer Nermin Nikšić u ime predlagača, Vlade.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Tokom prethodne tačke dnevnog reda, većina poslanika se izjasnila protiv srodnog predloženog zakona - o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, nakon čega je premijer između ostalog izjavio novinarima da je to loša poruka jer proizilazi da kriminalci mogu i dalje da se osjećaju komotno, ne plašeći se ruke pravde.

Nikšić je, povlačeći naredni zakon, rekao da to čini jer je tokom rasprave o prethodnom, bilo negativnih primjedbi i na naredni.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Od tog momenta su počele rasprave je li premijerov potez poslovnički ispravan ili ne.

Oni koji su bili protiv povlačenja, najglasnije Savez za bolju budućnost i Hrvatska demokratska zajednica BiH, koji su glasali protiv prethodnog zakona, izjavljivali su da se premijerovom zahtjevu ne može udovoljiti jer je tačka dnevnog reda bila već otvorena.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

SDP je, pak, insistirao da predsjedavajući Škaljić, samim otvaranjem tačke dnevnog reda nije istovremeno otvorio i raspravu o zakonu, što je omogućavalo premijeru (u ime Vlade) da, ako smatra da treba, povuče predloženi propis.

Polemike o tome da li se može udovoljiti premijerovom zahtjevu ili ne, u koje su se uključivale i druge stranke, trajale su gotovo dva sata, nakon čega se za riječ javio nekadašnji predsjedavajući, a aktuelni nedugo potom proglasio glasanje o zakonu i sjednica ubrzo okončana.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Njen cjelokupni dnevni red još nije ni izbliza iscrpljen. Nije rečeno ni kada će biti nastavljena.