Premijer Nikšić podržava aktivnosti koalicije "Prvi mart"

Klix.ba
29.1.2013. u 10:36
1
21
Premijer Nikšić podržava aktivnosti koalicije "Prvi mart"
1
Premijer Nikšić podržava aktivnosti koalicije "Prvi mart" Nermin Nikšić (Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se sa aktivistima Koalicije organizacija civilnog društva "Prvi mart" i tom prilikom obećao da će podržati izmjene postojećih zakonskih rješenja koje doprinose boljoj socijalnoj, zdravstvenoj, boračko-invalidskoj zaštiti, te zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom za one građane koji su ostvarili ili žele ostvariti povratak u entitet Republika Srpska.
Federalni premijer Nermin Nikšić pozdravio je jasnost vizije aktivista koalicije “Prvi mart” i konkretna rješenja koja su mu dostavili, te najavio poziv kantonalnim vladama i skupštinama za praćenje ove prakse i donošenje trajnih rješenja zaštite populacije povratnika u entitet RS.

Pozdravljena su dva prijedloga rješenja, koja bi se uključila u postojeće zakonske okvire. Jedno je trajna zaštita stečenih prava povratnika i po isteku njihovog statusa.

Druga, šira, podrazumijeva zaštitu svih onih lica koja su nakon 30.4.1991. protjerana iz mjesta svog prebivališta, te su u skladu sa Aneksom VII Općeg okvirnog Sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, ostvarila ili će ostvariti pravo na povratak iz Federacije BiH na područje entiteta Republika Srpska, ukoliko ta prava nisu ostvarila u istom obimu na mjestu prebivališta.

Važno je naglasiti da prihvatanje jednog od ponuđenih rješenja, doprinosi implementaciji Aneksa VII - Sporazuma o izbjeglicama i raseljenim licima, te samim tim i punoj primjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma. Istovremeno, ova rješenja predstavljaju zaštitu temeljnih ljudskih prava, garantiranih međunarodnim dokumentima i standardima u oblasti zaštite ljudskih prava. Iz Aneksa VII proizilazi i obaveza Federacije da stvori socijalne uslove pogodne za dobrovoljni povratak, te davanje svake moguće vrste pomoći izbjeglicama i raseljenim osobama, saopćeno je iz kabineta premijera Nikšića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: