Građanska koalicija Prvi mart
1

Državni Prijedlog zakona o izbjeglicama i raseljenima je čin revizije Dejtona

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Građanska koalicija Prvi mart objavila je saopćenje za javnost u kojem ističu da je Prijedlog zakona o izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama i povratnicima, koji je jučer usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za njih neprihvatljiv.

"Tražimo od stranaka koje se bore protiv etničkog čišćenja i negiranja genocida da zaustave donošenje Zakona u tekstu kakav je predstavljen pred Parlamentom. Ideja 'pomoći kod izbora drugog prebivališta', kojom bi se iz fondova za povratak finansirao i ohrabrivao ostanak građana u mjestima u kojima žive od protjerivanja sa prijeratnih adresa prebivališta, suštinski je protivna ideji i duhu Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, a sloboda izbora prebivališta ne znači i akciju države na ohrabrivanju ostanka na mjestu na kojem su se prognanici zatekli poslije nasilnog protjerivanja", navode iz Koalicije Prvi mart.

"Jasno je da ovakvo rješenje nastoji obeshrabriti povratak, te stimulirati ljude da zatraže tzv. kompenzacije-naknade, kako u Zakonu stoji za 'pomoć u izgradnji stambene jedinice u novom prebivalištu u Bosni i Hercegovini'. Istovremeno, prijedlog zakona ne precizira slučajeve u kojima se izbjeglica ili raseljeno lice ne može vratiti na prijeratno mjesto prebivališta, već stoji 'ne može ili ne želi', što otvara širi prostor za tumačenje, bez jasnih okvira za postupanje institucija", istaknuto je u saopćenju za javnost.

Imajući ovo u vidu, Prvi mart smatra da bi eventualno usvajanje ovakvog zakonskog teksta išlo na tragu politike uvažavanja stanja na terenu - uspostavljenog na genocidu, prihvatanje etničkog čišćenja kao legitiminog sredstva uspostavljanja većine, te obeshrabrivanju daljeg povratka u entitet Republika Srpska, te povratka općenito.

"Ovom prilikom želimo upozoriti zastupnike u Predstavničkom domu, te delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da će svaka podignuta ruka za propis koji se navodno donosi u svrhu rješavanja pitanja povratka, a suštinski ima za cilj zadržavanje postojećeg stanja, biti glas protiv države i jednakosti svih njenih građana. Od odgovornih političkih subjekata tražimo da u amandmanskoj proceduri predlože izmjene prijedloga, te zaustave nakane zastupnika iz SDS-a i SNSD-a da ovim obmanu izbjeglice i raseljena lica, te tako zaustave povratak i proces registracije povratnika u entitet Republika Srpska. Vrijeme pred nama je ključno i stoga će koalicija 'Prvi mart' tražiti sastanke sa predstavnicima partija koje ne negiraju genocid i insistirati na doslovnom provođenju slova Aneksa 7, odnosno Dejtonskog mirovnog ugovora koji se ovim putem ispod stola i bez prisustva javnosti revidira", stoji na kraju saopćenja za javnost Građanske koalicije "Prvi mart".