{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijer Nikšić će dobiti informaciju o statusu Šipada i FDM-a

F
28.10.2014. u 09:08
3
9
Premijer Nikšić će dobiti informaciju o statusu Šipada i FDM-a
3
Premijer Nikšić će dobiti informaciju o statusu Šipada i FDM-a
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Informaciju o privatizacijskom statusu preduzeća "Šipad Export-Import" i "Fabrike duhana Mostar", Agencija za privatizaciju u FBiH će, po zaključku njenog upravnog odbora, proslijediti premijeru FBiH i resornim ministarstvima, zaključeno je na sjednici UO Agencije za privatizaciju u FBiH.
Naime, kako ističu iz APF-a, do sada je bilo sedam neuspješnih prodaja (tender i šest neposrednih pogodbi) "Fabrike duhana Mostar", a u toku je prodaja imovine u izvršnom postupku po pravosnažnim presudama. Višekratno je i bezuspješno prodavana i zgrada "Šipada" u Sarajevu.

Upravni odbor APF-a je, između ostalog, prihvatio prijedlog da se zaključi aneks Ugovora o kupoprodaji nekretnina tehničko-tehnološke cjeline "Fabrika obuće Goruša", zaključen između "KTK Visoko" d.d. Visoko, kao prodavca, i kupca "Preventa BiH" d.o.o. Visoko. Aneks se donosi zbog kašnjenja u izvršenju primopredaje nekretnina od prodavca "KTK Visoko".

Prihvatajući izvještaj o aktivnostima APF-a za septembar 2014. godine, konstatovano je da nije bilo potpisanih kupoprodajnih ugovora, ali su objavljena dva javna poziva za prodaju predmeta u vlasništvu preduzeća "Unis Tools" d.o.o. Vogošća i Obavijest o prodaji državnog kapitala preduzeća UNIS-Udružena metalna industrija na berzi, koja je narednog mjeseca uspješno okončana.

Udruzi malih dioničara "Energopetrola" d.o.o. Mostar bit će upućen odgovor na njihovo pismo namjere. Upravi odbor ističe da se još uvijek ne može vršiti prodaja državnog kapitala prije upisa vlasničke strukture u sudski registar i odobravanja programa privatizacije i početnog bilansa stanja. Nakon što se steknu uslovi za prodaju državnog kapitala, APF će ih pravovremeno obavijestiti kako bi uzeli učešće u privatizaciji.

Upravni odbor razmatrao je i dopis preduzeća "Arcelor Mittal", Zenica u kojem se traži od Upravnog odbora APF-a preduzimanje radnji na rješavanju pitanja vezanih za nekretnine koje su predmet sudskog spora između ove firme i "Željezare Zenica" d.o.o Zenica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: