{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijer Čaušević: Radnici su iskorišteni!

S
6.2.2014. u 09:55
52
42
Premijer Čaušević: Radnici su iskorišteni!
52
Premijer Čaušević: Radnici su iskorišteni!
Foto: Klix.ba
Vlada Tuzlanskog kantona održala je vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana eskalacija sukoba u Tuzli na protestima radnika pet firmi, a konstatovano je da je sukobe planirala neformalna grupa građana, da je povrijeđeno više policijskih službenika i građana, te pričinjena veća šteta na zgradi kantonalne Vlade i okolnim zgradama.
Kantonalni premijer Sead Čaušević je na sinoć održanoj vandrednoj sjednici kantonalne vlade istakao da cilj jučerašnjih protesta nije bio da se pokuša dogovorom doći do rješenja radničkih problema, te da su radnici "Polihema", "Dite", "Konjuha", "Resodguminga" i ostali iskorišteni.

"Iza protesta stoji neformalna grupa okupljena na društvenim mrežema pod nazivom "Udar". Moj prijedlog je bio da predstavnici radnika dođu na razgovore, ali su se sa zahtjevom pojavili i članovi te neformalne grupe, čije zahtjeve u ovom momentu nije realno razmatrati", rekao je Čaušević.

On je dodao da su u jučerašnjim sukobima povrijeđeni građani i policija, da za to neko mora odgovarati i da je na policijskim snagama da utvrde ko je kriv za taj događaj.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Zoran Teofilović rekao je da su članovi grupe "Udar" pismom obavijestili MUP Tuzlanskog kantona dva dana ranije o mogućim posljedicama.

"Javni red i mir narušen je u 11.30 sati. Fizički su napadnuti policajci i zgrada kantonalne Vlade. Uočeno je organizovano, ranije pripremljeno donošenje kamenja u gajbama, te jaja kojima su gađani policajci", naveo je Teofilović.

Policijski komesar Samir Aljukić na sinoć održanoj sjednici naveo je da je pričinjena veća materijalna šteta tokom jučerašnjih sukoba, da su sve zabilježile kamere, te da će organizatori ovog događaja biti procesuirani.

"Privedeno je 27 osoba, a povrijeđeno je 17 policijskih službenika i osam građana. Od 27 privedenih i saslušanih, 22 su puštena, dok je pet zadržano u pritvoru. Istraga je u toku i mi ćemo procesuirati sve one koji su odgovorni za ovo. Oštećeno je 11 automobila, a pričinjena je veća materijalna šteta na zgradi Vlade i okolnim zgradama", dodao je Aljukić.

Policija je protiv 22 učesnika događaja podnijela prekršajne naloge, dok je za tri učesnika određen pritvor. Dva učesnika su u fazi kriminalističke obrade.

U Tuzli su za danas u 12.00 sati najavljeni novi protesti radnika okupljenih oko sindikalnih organizacija pet nekadašnjih privrednih giganata sa područja Tuzlanskog kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: