{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preliminarni rezultati popisa u BiH u januaru sljedeće godine

A
17.10.2013. u 15:16
0
40
Preliminarni rezultati popisa u BiH u januaru sljedeće godine
0
Preliminarni rezultati popisa u BiH u januaru sljedeće godine
"Nepravilnosti vezane za popis stanovništva u Bosni i Hercegovini bile su najizraženije u entitetu Republika Srpska, gdje je faktički skrivan popisni materijal u cilju onemogućavanja popisa Bošnjaka, posebno onih koji su prisustvovali popisu, a privremeno boravili u inozemstvu", kazao je danas Sejfudin Tokić iz koalicije "Bitno je biti Bošnjak".
"Bilo je i otvorenih onemogućavanja da se ti državljani, građani BiH popišu, do prijetnji tim ljudima. Takve prijetnje su dolazile čak iz samog vrha RS-a, od predsjednika RS-a, te od nekih ljudi koji su se predstavljali kao stručnjaci u tumačenju zakona", pojasnio je Tokić.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci su ipak izdržali sve te pritiske i na određen način se uspio popisati najveći broj ljudi.

"Mi, pored svih tih manjkavosti i različitih manipulacija tokom popisnog perioda, u pretpopisnom periodu, ali i nakon popisnog perioda, možemo govoriti da bi ovaj popis ipak mogao dati koliko-toliko realnu sliku stanovništva u BiH nakon 22 godine", kazao je Tokić i dodao da "vjeruje da će BiH već u januaru imati preliminarne podatke o etničkoj strukturi stanovništva".

Tokić je upozorio da "još nije sve završeno" i da će još biti manipulacija.

"Namjere onih koji su na ovom popisu toliko insistirali na etničkom izjašnjavanju, bile su da, na određen način, izmanipulišu čitav popis i pokušaju ga iskoristiti za one nakane u kojima nisu uspjeli tokom agresije, a to je slabljenje BiH i slabljenje Bošnjaka".

"Statistika je tačan zbir netačnih podataka i realno ne možemo imati stopostotnu sliku, realnu sliku stanja u BiH", kazao je Tokić odgovarajući na novinarsko pitanje o tome koliko će popis pokazati realnu sliku stanja u Bosni i Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: